Scroll down

Alternate Text
News banner

Charlotte Mol wint vijfde Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs

Op 14 december heeft Charlotte Mol de vijfde Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs gewonnen voor haar scriptie: "The Child's Right to Representation of Article 12 UNCRC in Family Law Proceedings: A comparison and evaluation of the legal frameworks in Australia, France, the Netherlands and South Africa". Deze prijs voor de beste masterscriptie op het terrein van kinderrechten wordt jaarlijks uitgereikt door Defence for Children samen met de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.
 
Charlotte's scriptie werd uit een top vijf van genomineerden gekozen. De jury heeft de keuze voor haar scriptie gemaakt, omdat haar scriptie heel goed in elkaar zat qua methode en uitwerking. Bovendien is het onderwerp wetenschappelijk en maatschappelijk zeer relevant. Jaap Doek, jury voorzitter scriptieprijs: "De door Charlotte ontwikkelde scorekaart met minimumstandaarden voor de toepassing van artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag geeft een gedegen overzicht van waar de landen op dit moment staan". De scriptie is beloond met een vrij te besteden bedrag van € 500,- en een georganiseerde reis naar Genève met een bezoek aan het VN-Kinderrechtencomité en het internationale secretariaat van Defence for Children.

Het recht van het kind op juridische vertegenwoordiging

Charlotte Mol heeft in haar scriptie onderzocht in hoeverre het kind recht heeft op juridische vertegenwoordiging in het familierecht op grond van artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. Vervolgens heeft Charlotte geanalyseerd hoe dit wordt nageleefd in vier verschillende landen: Australië, Frankrijk, Nederland en Zuid-Afrika. Charlotte: "Ik vind het belangrijk dat er meer onderzoek komt naar participatie van kinderen in het familierecht. Ik zie deze scriptie dan ook als een belangrijke opstap naar verder vergelijkend onderzoek". Charlotte Mol promoveert op dit moment aan de Universiteit Utrecht op het thema participatie van kinderen in familierechtprocedures.

Bescherming kinderrechten in een digitale omgeving

Voorafgaand aan de uitreiking van de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2017 verzorgde  Professor Dr. Eva Lievens, Professor of Law & Technology aangesloten bij de Universiteit Gent een lezing over  het belang van het beschermen van kinderrechten in de digitale omgeving. Een belangrijke verantwoordelijkheid van de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag ligt bij de internetindustrie. Er zijn diverse richtlijnen vanuit de EU én Verenigde Naties waar de industrie zich aan te houden heeft, die aanbieders van internetdiensten kunnen inzetten bij het beschermen van kinderen die gebruik maken van hun producten en het naleven van artikel 16 van het Kinderrechtenverdrag (het recht op privacy).

Professor Ton Liefaard, UNICEF hoogleraar kinderrechten aan de Universiteit Leiden, en Aloys van Rest, directeur Defence for Children, maakten de jubileumeditie van de scriptieprijs nog extra feestelijk. Zij kondigden aan dat vanaf 2018 zij hun krachten gaan bundelen met de juridische uitgeverij SDU. Samen gaan zij werken aan meer bekendheid Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs en kinderrechten in het algemeen. De details van de samenwerking worden spoedig bekendgemaakt.

Lees meer:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee