Scroll down

Alternate Text

Kinderrechtenhelpdesk

Contact

Een kind is geen nummer

Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Ze hebben recht op onderwijs, privacy, een eigen mening en medische zorg. Dit zijn voorbeelden van rechten die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Deze rechten worden helaas niet altijd nageleefd. De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children biedt kinderen, jongeren, ouders, advocaten en hulpverleners juridisch advies en ondersteuning bij vragen over kinderrechten.

Eigen rechten

Kinderen hebben op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag eigen rechten. Helaas is er nog steeds niet in alle situaties waar kinderen bij betrokken zijn, voldoende aandacht voor de rechten van kinderen. De focus ligt nog te vaak op volwassenen en te weinig op kinderen. Niet alleen kinderen, maar ook ouders, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen lopen tegen problemen aan. Zo krijgen we vragen over kinderen die geen verblijfsvergunning hebben, kinderen die uit huis worden geplaatst of kinderen die met de politie in aanraking komen. We krijgen ook vragen over onderwijs, loverboys en religie.

Juridische hulp

De juristen van Defence for Children beschikken over kennis van nationale en internationale wet- en regelgeving op het gebied van kinderrechten. Ze zijn up-to-date als het gaat om jurisprudentie en het Nederlandse beleid.

Bekijk de video om te zien hoe we werken!

--- Tekst loopt door onder de video ---

Bekijk de video om te zien hoe we werken!

Wat doen wij concreet?

Wij geven informatie en juridisch advies aan kinderen, jongeren, ouders, docenten, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen. Leidraad daarbij is het VN-Kinderrechtenverdrag. Per zaak bekijken we of en waarmee we kunnen helpen. Soms is juridisch advies of een verwijzing voldoende, soms niet. Dan bekijken we wat we kunnen doen en of er nog andere ondersteuningsmogelijkheden zijn. Dit doen we altijd in overleg en met toestemming van de betrokkenen.

Signalering

Defence for Children wil kinderen beschermen en helpen. Met name kwetsbare kinderen, zoals kinderen en jongeren die in aanraking komen met politie en justitie, ongedocumenteerde kinderen en kinderen in instellingen en pleeggezinnen, lopen een groter risico op schending van hun rechten. Als we bij de Kinderrechtenhelpdesk signaleren dat een kinderrechtenschending verder gaat dan een individueel geval, bijvoorbeeld omdat we over hetzelfde onderwerp al langere tijd vragen krijgen, kunnen we pleiten voor de nodige aanpassingen om het probleem op te lossen.

Contact Kinderrechtenhelpdesk

De Kinderrechtenhelpdesk is geopend op maandag tot en met donderdag van 9 tot 17 uur en op vrijdag van 9 tot 13 uur. Wij verzoeken u om, voor zover mogelijk, contact met ons op te nemen per e-mail en daarbij uw telefoonnummer te vermelden. Onze medewerkers nemen dan telefonisch of per e-mail contact met u op. We streven ernaar binnen twee weken contact met u op te nemen.

De Kinderrechtenhelpdesk is op verschillende manieren bereikbaar:

  • Stuur een e-mail
  • Vul het contactformulier in
  • Telefoon: We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar tussen 9 en 17 uur en op vrijdag van 9 tot 13 uur via het nummer 071 516 0980. U wordt dan doorverbonden met een antwoordapparaat en kunt een bericht achterlaten met uw telefoonnummer of e-mail adres.

De medewerkers van onze Kinderrechtenhelpdesk zijn niet te bezoeken op kantoor.

Richtlijnen 

Meer informatie over hoe Defence for Children omgaat met persoonsgegevens kun je in onze privacyverklaring vinden.

Verhalen uit de Kinderrechtenhelpdesk

Trouwen op je zestiende?

Schoolondersteuner Marike maakt zich zorgen om Amira. Het Syrische meisje dat aangeeft school te willen verlaten om ergens anders te gaan wonen.

Lees meer

Poort open, deur gesloten

Alisa is elf als ze met haar ouders vlucht uit Kosovo. De poort van het asielzoekerscentrum gaat open, maar de deur naar een vrij leven blijft dicht.

Lees meer

Financiers

De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children wordt financieel gesteund door: Kerk in Actie, Het Gehandicapte Kind, Kinderpostzegels, Adessium, Unicef, het ministerie van VWS en Dioraphte.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee