Scroll down

Alternate Text

Migratie

De achtergrond

Kinderen op de vlucht hebben recht op bescherming. Op grond van het non-discriminatiebeginsel uit artikel 2 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben alle kinderen dezelfde rechten. Of zij nu een verblijfsvergunning hebben of niet. Dat is helaas in Nederland en in Europa nog niet vanzelfsprekend. In asielprocedures wordt vaak nog niet goed gekeken naar de rechten van het kind, zo kunnen kinderen in detentie worden geplaatst, is de opvang niet kindvriendelijk en kunnen kinderen heel lang in verblijfsonzekerheid leven. Dat is schadelijk voor hun ontwikkeling.

Via de Kinderrechtenhelpdesk ondersteunen wij de juridische procedures van de kinderen en voorzien hen van informatie en advies. Daarbij lobbyt Defence for Children voor verbetering van de positie van deze kinderen door te pleiten voor aanpassingen van wetgeving en praktijk. We vragen daarbij bijzondere aandacht voor kinderen met een handicap. Hiertoe wordt in sommige gevallen ook campagne gevoerd om mensen bewust te maken van kinderrechtenschendingen in Nederland en om de overheid en politici aan te zetten tot naleving van kinderrechten. We werken daarbij zo veel mogelijk samen met andere organisaties. We coördineren de Coalitie Geen Kind in de Cel om de vrijheidsberoving van kinderen in het migratierecht te stoppen, we nemen deel aan de Werkgroep Kind in azc om de opvang voor vluchtelingenkinderen te verbeteren en we strijden met een coalitie van twaalf kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties voor het stoppen met uitzettingen naar Afghanistan.

Sinds een aantal jaar werken we intensief samen met onze Jongerenambassadeurs. Dit zijn allemaal jongeren die inmiddels een verblijfsvergunning hebben maar daar lang voor hebben moeten strijden. Zij zijn de beste pleitbezorgers omdat zij als ervaringsdeskundige weten wat er beter moet- en kan in de procedures en opvang van vluchtelingenkinderen.

In zeven landen in Europa werken we aan het opzetten van een Kinderrechtenhelpdesk zodat vluchtelingenkinderen de juridische bijstand krijgen waar zij recht op hebben.

Aanmelden voor onze updates?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee