Scroll down

Alternate Text
News banner

Breed Mensenrechtenoverleg adviseert informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief gestuurd aan de informateur, de heer Kim Putters, met aanbevelingen voor het regeerakkoord omtrent mensenrechten in het buitenlandbeleid. De brief benadrukte essentiële punten met betrekking tot de bescherming en bevordering van mensenrechten wereldwijd.

Belang van mensenrechten in het buitenlandbeleid

Mensenrechten vormen de fundamenten voor rechtvaardige en duurzame samenlevingen. Het Nederlandse buitenlandbeleid dient deze principes te omarmen en te verdedigen. Het BMO benadrukt tevens de grondwettelijke verplichting van Nederland om de internationale rechtsorde te bevorderen en roept op om deze verantwoordelijkheid serieus te nemen bij het vormen van een nieuwe coalitie.

Het BMO wijst op de wereldwijde druk op mensenrechten. De ruimte voor maatschappelijke organisaties om voor mensenrechten op te komen wordt steeds verder ingeperkt. Dit omvat onder andere wetgeving die het werk van mensenrechtenverdedigers bemoeilijkt en praktijken die de vrijheden van burgers beperken.

Belang van kinderrechten in Buitenlandbeleid

Kinderen vormen een groot deel van de wereldbevolking. Volgens de kerngegevens van de Nederlandse Afrika Strategie zal in 2050 maar liefst 50% van de Afrikaanse bevolking jonger zijn dan 25 jaar. Kinderen behoren tot een van de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Het is daarom van belang dat kinderen een centrale rol spelen in het Nederlandse buitenlandbeleid.

Kinderrechtenperspectief in buitenlandbeleid

Defence for Children – ECPAT Nederland benadrukt het belang van investeringen vanuit een kinderrechtenperspectief in het buitenlandbeleid. Een goede start in de ontwikkeling van kinderen is essentieel voor de stabiliteit, veiligheid en welvaart van samenlevingen.

Carrie van der Kroon, Manager Communicatie, Public Affairs & Kinderrechtenhelpdesk bij Defence for Children – ECPAT Nederland, benadrukt: “Investeren in kinderen is niet alleen het juiste of intelligent om te doen, maar ook noodzakelijk, vanuit kinderrechtenperspectief.” Ze voegt hieraan toe dat het VN-Kinderrechtenverdrag overheden verplicht om niet alleen binnen de landsgrenzen in kinderen te investeren, maar ook om internationaal samen te werken. Dit is een principe dat in lijn is met de doelstellingen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Oproep tot actie

Het BMO roept de toekomstige regering op om de aanbevelingen ter harte te nemen en gebruik te maken van de kennis en ervaring van mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties. Het is van belang dat mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties veilig hun werk kunnen blijven doen, zowel in Nederland als daarbuiten.

De volledige brief van het BMO lees je hier.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer

Highlights 2023

Benieuwd naar ons werk om kinderrechten nog beter op de kaart te zetten? Nu de eerste maand van het nieuwe jaar begonnen…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee