Scroll down

Alternate Text

Seksuele uitbuiting

De achtergrond

Bij commerciële seksuele uitbuiting van kinderen worden kinderen seksueel misbruikt door een volwassene tegen betaling of een andere vorm van vergoeding (zoals eten, kleding, cadeautjes) of een belofte daarvan. Er zijn verschillende vormen van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen: in prostitutie, via internet en in relatie tot toerisme en reizen. Wanneer mensen geld verdienen aan seksuele uitbuiting van kinderen wordt dit in Nederland gezien als mensenhandel. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag dienen alle kinderen te worden beschermd tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting.

Omdat seksuele uitbuiting van minderjarigen zich in het illegale circuit afspeelt, is het aantal kinderen dat slachtoffer is van seksuele uitbuiting moeilijk vast te stellen. In 2016 werden volgens de International Labour Organisation meer dan een miljoen kinderen wereldwijd het slachtoffer van prostitutiepraktijken, misbruik in pornografische afbeeldingen en mensenhandel. In Nederland worden elk jaar naar schatting 1.320 minderjarige meisjes slachtoffer, blijkt uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Slechts 11% daarvan is ook daadwerkelijk in beeld. Ook jongens en mannen worden slachtoffer. In Nederland zijn dat jaarlijks naar schatting 250 jongens en mannen, blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in samenwerking met het United Nations Office on Drugs and Crime.

Wilt u misbruik melden? Voor meer informatie kunt u hier terecht

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

Internationaal

ECPAT werkt wereldwijd in het tegengaan van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen. De basis hiervoor is het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, waarin staat dat alle kinderen recht hebben op bescherming tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en uitbuiting.

Lees meer

Nederland

Defence for Children - ECPAT zet zich in om een einde te maken aan commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland en daarbuiten. We doen dit door voorlichting te geven, onderzoek te doen en te lobbyen voor een adequate aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen.

Lees meer

Driekwart EU-bevolking bereid online privacy deels op te geven in strijd tegen seksueel misbruik van kinderen

Een groot deel van de Europese burgers, 76 procent, is bereid een deel van hun persoonlijke online privacy op te geven zodat met opsporingstechnieken beelden van seksueel misbruik kunnen worden geïdentificeerd. In Nederland gaat het zelfs om 78 procent. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 9.000 Europese burgers uit acht landen, waaronder Nederland, in opdracht van Defence for Children en ECPAT International. 

Lees meer

Meer weten over onze projecten?

Down to Zero

Wereldwijd zijn zo'n twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Deze kinderen worden seksueel misbruikt in ruil voor geld of goederen of beloftes voor het kind. De strijd tegen seksuele kinderuitbuiting gaat om het doorbreken van gewoontes en geaccepteerde praktijken. 

Lees Meer

Hotels en vakantieparken tegen seksuele uitbuiting

Met dit project maken we personeel van hotels en vakantieparken bewust van de signalen van illegale prostitutie en zorgen dat zij actief bijdragen aan het signaleren en voorkomen van seksuele uitbuiting van minderjarigen.

Lees Meer

Rapport: kwaliteitsstandaarden voor meldpunten voor seksuele uitbuiting van kinderen

Naar schatting zijn er jaarlijks 1,2 miljoen minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Voor kinderen die in de prostitutie worden uitgebuit is het heel onwaarschijnlijk dat ze dit zelf melden. 

Lees meer 

 

Bescherming tegen criminele uitbuiting

Rondtrekkende Oost-Europese kinderen zijn kwetsbaar voor uitbuiting van criminele activiteiten in Nederland. In de bescherming van deze kinderen wordt tekort geschoten. Zij worden zelden herkend als mogelijke slachtoffers van mensenhandel.


Lees Meer

Bescherming van kinderen in toerisme

In de Thaise stad Phuket en de Mexicaanse stad Cancún werken Defence for Children - ECPAT en TUI Nederland samen om kinderen bescherming te bieden in de toerismesector tegen seksuele uitbuiting. We winnen informatie in, helpen bedrijven, voeren campagnes en versterken kinderen. We werken samen met TUI Nederland.

Lees meer

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee