Scroll down

Alternate Text
News banner

Defense for Children International - Palestine dient bezwaar in tegen verklaring als onwettige organisatie

Op 3 februari 2022 heeft Defense for Children International – Palestine (DCI-P) een procedureel bezwaar ingediend bij de Israëlische Militaire Commandant van het Bezet Palestijns Gebied, tegen diens besluit van 3 november 2021, waarbij DCI-P en vier andere maatschappelijke organisaties onwettig werden verklaard. Het bezwaar werd ingediend met de andere door dit besluit getroffen organisaties: Addameer, Al-Haq, Bisan Centre for Research and Development en de Union of Palestinian Women’s Committees. Eerder, op 19 oktober 2021, merkte de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, deze prominente mensenrechten- en non-gouvernementele organisaties aan als terroristische organisaties, waarmee de organisaties en hun activiteiten binnen Israël werden gecriminaliseerd. DCI-P en de andere getroffen organisaties eisen in hun bezwaarschrift een opheffing van het militaire bevel van 3 november 2021 dat de organisaties onwettig verklaart. Zij benadrukken dat de onwettig-verklaringen door de Israëlische autoriteiten neerkomen op flagrante en ernstige schendingen van het internationaal recht, waaronder van de garanties voor een eerlijk proces, onder meer door te vertrouwen op vermeend "geheim bewijs".

Het bezwaarschrift is ingediend namens de organisaties door The Adalah Legal Center en de kantoren van de advocaten Michael Sfard en Jawad Boulus en volgt na diverse afwijzingen van de Israëlische autoriteiten op de verzoeken om bewijs te leveren tegen DCI-P en de andere organisaties. Op 16 december 2021 eisten de organisaties per brief om alle materialen die ten grondslag liggen aan het besluit, openbaar te maken. Alleen op die manier kunnen de organisaties zich verweren. Op 2 januari 2022 antwoordden de Israëlische militaire autoriteiten dat de organisaties niet-geclassificeerd materiaal zouden mogen inzien, maar dat de kern van de onwettig-verklaringen is gebaseerd op vertrouwelijke informatie die om veiligheidsredenen niet gedeeld kan worden.

Aangevoerde bezwaren

De principiële juridische argumenten die DCI-P en de vier andere organisaties in het bezwaarschrift naar voren brengen, zijn:

  • Geen eerlijk proces: de onwettig-verklaringen van de organisaties zijn onrechtmatig, omdat zij uitsluitend gebaseerd zijn op geheim bewijsmateriaal. De Israëlische Militaire Commandant van Bezet Palestijns Gebied kondigde aan dat hij de organisaties geen enkel materiaal zal leveren waarmee zij zich kunnen verweren, en dat is een totale weigering van een eerlijk proces.
  • Geen bewijs: er is geen bewijs geleverd waarmee de organisaties in verband worden gebracht met illegale activiteiten, onwettige verbintenissen, of misbruik van fondsen.
  • Belangenverstrengeling: de bezwaarprocedure zelf is aangetast door een belangenconflict, aangezien de besluitvormer die het besluit heeft genomen – de Militaire Commandant – hetzelfde orgaan is dat over het bezwaar zal beslissen.
  • Schending van de rechtsstaat: de Militaire Commandant opereerde zonder autoriteit, omdat zijn gebruik van de Noodverordeningen van 1945 afhankelijk is van een bevel van de minister van Defensie, volgens een procedure die niet langer bestaat in de Israëlische wet, na de inwerkingtreding van de antiterrorismewet van 2016.

Defense for Children International – Palestine

Defense for Children International - Palestine is een onafhankelijke, lokale Palestijnse kinderrechtenorganisatie gericht op het verdedigen en beschermen van de rechten van kinderen in bezet Palestijns gebied. Defense for Children International - Palestine onderzoekt mensenrechtenschendingen tegen Palestijnse kinderen; verleent juridische hulp aan kinderen; en houdt Israëlische en Palestijnse autoriteiten verantwoordelijk op basis van mensenrechtenverdragen waaronder het VN-Kinderrechtenverdrag.

Defense for Children International - Palestine (DCIP) is lid van het internationale netwerk van Defense for Children International, net als Defence for Children Nederland. Defence for Children gebruikt het VN-Kinderrechtenverdrag als basis voor haar werk, werkt samen met overheden en agendeert wanneer kinderrechten in het geding zijn. Defence for Children Nederland en Defense for Children International - Palestine werken in een meerjarenprogramma samen op het gebied van meisjesrechten en gendergelijkheid in het Midden-Oosten en richting de Arabische Liga, met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update 13 juli 2022

Nederland en acht andere EU-landen geven in een gezamenlijke verklaring aan te blijven samenwerken met de Palestijnse burgerrechtengroepen die vorig jaar door Israël als terroristisch zijn bestempeld. "Er is geen substantiële informatie van Israël ontvangen die een herziening van ons beleid zou rechtvaardigen", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. Pas als dat bewijs er is, willen de negen landen hun beleid aanpassen. 

Meer informatie:

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europese verkiezingen: een kans voor kinderrechten

De recente Europese verkiezingen, waarbij miljoenen Nederlanders en andere Europese burgers hun stem uitbrachten, zijn v…


Lees meer

Reactie op hoofdlijnenakkoord

Na ruim zes maanden onderhandelingen ligt er sinds gisteren een hoofdlijnenakkoord tussen de partijen PVV, VVD, NSC en B…


Lees meer

Ufuk Kâhya verkent kinderrechten in de EU met Defence for Children Nederland

Defence for Children ontving Ufuk Kâhya in het Kinderrechtenhuis in Leiden voor een werkbezoek. Kâhya zette zich als voo…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee