Jongeren activisten zorgen voor een olievlek van kennis
Auteur: Grieteke Meerman
Credits foto's: Ilvy Njiokiktjien
Bij de Girls Advocacy Alliance (GAA) wordt niet alleen vóór maar ook dóór meisjes gelobbyd. Het samenwerkingsprogramma van Plan International Nederland, Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT en het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al veel bereikt, maar er is nog werk aan de winkel.
De cijfers van geweld tegen meisjes en vrouwen in India zijn helaas hoog. Kindhuwelijken zijn nog steeds een groot probleem: 27 procent van de meisjes trouwt voordat ze achttien is en zelfs zeven procent voor haar vijftiende. En naar schatting heeft een derde van de vrouwen het afgelopen jaar te maken gehad met seksueel, geestelijk of ander geweld. Betrouwbare data over kinderhandel zijn er niet, maar een recent onderzoek naar moderne slavernij in India zegt veel: met 18 miljoen slachtoffers - volwassenen inbegrepen - is er geen land ter wereld waar dit probleem groter is. Meer specifiek: ongeveer 3 miljoen meisjes en vrouwen in India hebben met prostitutie te maken. Dat gaat vaak gepaard met kinderhandel en 60 procent hiervan treft minderjarigen.
Samen aan de slag
Plan International Nederland, Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben daarom de handen ineen geslagen en samen in 2016 de Girls Advocacy Alliance (GAA) opgezet. Dit is een programma dat op alle niveaus in de maatschappij een actieve lobby voert voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen. Dat gebeurt niet alleen in India, maar ook in Nepal, Bangladesh, de Filipijnen, Ethiopië, Kenia, Uganda, Ghana, Liberia en Sierra Leone.