Scroll down

Alternate Text

Vyjayanthi schudt mensen wakker met toneel

Auteur: Grieteke Meerman
Credits foto: Ilvy Njiokiktjien

De Indiase Vyjayanthi (19) speelt de sterren van de hemel in haar korte theatervoorstellingen over verminking, kindhuwelijken en geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. Ze hoopt zo bewustzijn te creëren en verandering teweeg te brengen.

Er is een gerede kans dat Vyjayanthi’s naam ooit op de aftiteling van een Bollywood-film zal prijken. Ze is onlangs namelijk door de eerste auditieronde voor een grote film gekomen, vertelt ze. Waar ze zo goed heeft leren acteren? “Ik oefen voor de spiegel.”

Films met een positieve les

Ze haalt inspiratie uit films “die een positieve les leren over vrouwenrechten”, zegt ze stellig. Zelf probeert ze ook op die manier haar feministische boodschap over te brengen. Zowel in het dorp waar ze woont als op de universiteit waar ze studeert, voert ze regelmatig korte sketches op rond thema’s als verminking, kindhuwelijken en geweld tegen meisjes en jonge vrouwen.

Vyjayanthi heeft geen van deze problemen zelf aan den lijve ondervonden, maar ziet het wel veel om zich heen gebeuren. “Vaak speelt drankmisbruik een rol. Dan komt de man laat thuis en slaat hij zijn vrouw in elkaar. Soms steken ze zelfs de handen van hun vrouw in brand en slaan ze met schoenen. Ik ken vrouwen die geen uitweg meer zagen en zelfmoord hebben gepleegd.”

De man is superieur

Dat deze excessen zoveel voorkomen in India, komt volgens haar doordat mannen en vrouwen in India niet als gelijkwaardig worden gezien, ook niet in een huwelijk. “Er wordt automatisch vanuit gegaan dat de man superieur is in de relatie. En hij verwacht dat de vrouw altijd inferieur is aan hem. Dus als een vrouw hem voorbijstreeft met haar carrière, wordt hij jaloers. En dan beginnen ze te slaan”, zegt Vyjayanthi, die later lerares wil worden.

Om hierin verandering te kunnen brengen, heeft ze zich aangesloten bij de Girls Advocacy Alliance (GAA), een samenwerking van Plan International Nederland, Terres des Hommes, Defence for Children - ECPAT en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als zogeheten youth advocate is ze onderdeel van een groeiend netwerk van meiden die worden getraind om door middel van lobby en activisme de positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren. Hun belangrijkste doelen zijn het terugdringen van kindhuwelijken, kinderhandel en geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. Daarbij zit de oplossing ‘m in het tegengaan van economische uitsluiting door de toegang tot onderwijs voor meisjes te verbeteren.

Verandering willen

Vyjayanthi is van plan om in haar eigen district een soortgelijke jongerengroep op te richten. Daarmee wil ze graag invloed uitoefenen op de lokale autoriteiten, maar niet voordat ze de bevolking wakker heeft geschud door middel van theater en rollenspellen. “De problemen zijn uiteindelijk de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Veel meisjes willen dolgraag trouwen, maar hebben geen idee welke verschrikkingen ze soms te wachten staan. Zij moeten verandering willen. Anders krijg ik niks gedaan." 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee