Scroll down

Alternate Text

Woorden doen ertoe

Woorden zijn zelden onschuldig of neutraal. Achter woorden gaan vaak zelfs werelden schuil. Woorden doen ertoe. Defence for Children vindt het daarom belangrijk woorden bewust te kiezen, taal te humaniseren en stigmatisering en uitsluiting van kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Naast doordacht is ook uniform taalgebruik van belang. Beide elementen dragen bij aan betere belangenbehartiging, wetgeving en beleid. Daarom ontwikkelden we twee taalgidsen: een voor kinderen in de context van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting en een voor kinderen in de context van migratie. 

Uitbuiting

Waar het gaat om seksueel geweld tegen kinderen leggen sommige bestaande termen de verantwoordelijkheid bij het kind in plaats van bij de dader, hoewel seksueel misbruik of seksuele uitbuiting nooit de schuld van het kind zelf is. Andere woorden doen geen recht aan de ernst van de gepleegde misdrijven en de noodzaak tot uitbanning ervan of kwetsen (jonge) slachtoffers.

Lees verder

Migratie

In het migratiedebat worden metaforen gebruikt die ertoe leiden dat migratie als chaos wordt beschouwd, als iets verkeerds dat onder controle moet worden gebracht. Maar migreren is geen misdaad. Het is van alle tijden om een veiliger of beter leven te zoeken. Sommige woorden roepen onpersoonlijke beelden op, wat afstand creëert tot het kind. Migratietaal kan kinderen uitsluiten of stigmatiseren.

Lees verder

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee