Scroll down

Alternate Text

Dossier: Kindermisbruik in toerisme

De achtergrond

Seksuele uitbuiting van kinderen betekent het seksueel misbruiken van minderjarigen door een volwassene tegen betaling van geld, goederen of de belofte daarvan. Niet alleen meisjes zijn slachtoffer van seksuele uitbuiting, ook jongens zijn slachtoffer. Vaak zijn de daders mannen, maar het kunnen ook vrouwen zijn. Seksuele uitbuiting van kinderen komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Helaas worden hiervoor faciliteiten van de toerismesector gebruikt. Zo reizen misbruikers naar een plek buiten hun sociale omgeving. Vaak reizen zij naar een ander land waar veel kwetsbare kinderen zijn, maar ze kunnen ook binnen hun eigen land reizen. Misbruikers ontmoeten kinderen via social media, in restaurants en bars en nemen hen mee naar bijvoorbeeld een hotel waar het misbruik plaatsvindt.

Defence for Children - ECPAT vindt dat de reis- en toerismebranche een verantwoordelijkheid heeft om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting, omdat het zich afspeelt in de keten. Om kindermisbruik in toerisme een halt toe te roepen dienen reis- en toerismeorganisaties een gezamenlijke boodschap te hebben, namelijk dat seksuele uitbuiting van kinderen niet wordt getolereerd. Door deze boodschap te communiceren, personeel te trainen en samen te werken met organisaties die dezelfde boodschap uitdragen, wordt de alertheid van toeristen en toerismeprofessionals vergroot en wordt het moeilijker voor misbruikers zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen reis- en toerismeorganisaties dus directe bescherming bieden aan kinderen. Dit kan via de Tourism Child Protection Code, een gedragscode voor de reisindustrie. 

Celine Verheijen

“Vanwege het directe contact met reizigers en internationale zakenrelaties is de reis- en toerismebranche een belangrijke speler en een waardevolle bondgenoot. Via de Tourism Child Protection Code bieden wij ondersteuning in het implementeren van kinderbeschermingsmaatregelen, zoals het trainen van medewerkers en de voorlichting van reizigers."

Defence for Children - ECPAT coördineert de Don't Look Away campagne dat reizigers oproept alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik (anoniem) te melden bij w. Defence for Children - ECPAT beheert deze meldingswebsite en ontvangt de meldingen die erop binnen komen. Alle meldingen van seksuele uitbuiting van kinderen worden doorgestuurd naar gespecialiseerde politie.

Voorlichtingsmaterialen:

Don't Look Away

Wij roepen vakantiegangers op om bij vermoedens van kindermisbruik in toerisme niet weg te kijken, maar dit melden. De campagne Don't Look Away is gericht aan reizigers, maar ook aan medewerkers in de reisbranche, internationale hulp- en ontwikkelingsorganisaties en bedrijven die actief zijn in het buitenland.

Meld uw vermoedens

Global Study

In 2016 lanceerde ECPAT International het wereldwijde rapport over seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme: Offenders on the Move. Dit is de eerste wereldwijde studie over dit onderwerp. Overheid, politie, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties werkten hieraan mee, in totaal meer dan 60 organisaties.

Lees meer

Bescherming van kinderen in toerisme

In de Thaise stad Phuket en de Mexicaanse stad Cancún werken Defence for Children - ECPAT en TUI Nederland samen om kinderen bescherming te bieden in de toerismesector tegen seksuele uitbuiting. We winnen informatie in, helpen bedrijven, voeren campagnes en versterken kinderen. We werken samen met TUI Nederland.

Lees meer over het programma

Aanpak kindermisbruik in toerisme

Het Ministerie van Justitie & Veiligheid heeft in 2013 het eerste Plan van Aanpak Kindersekstoerisme opgesteld. In 2016 is een tweede Plan van Aanpak gemaakt voor de periode 2016-2018. Sinds oktober 2012 is kindermisbruik in toerisme expliciet toegevoegd aan de naam en de taken van politieteams en is er een fenomeenbeschrijving gemaakt. Bij de aanpak van kindermisbruik in toerisme zijn allerlei juridische, culturele en maatschappelijke barrières in de internationale samenwerking tussen politie en justitie. Landelijke Programma Zeden Kinderpornografie en Kindersekstoerisme van de politie richt zich op het verbeteren van de aanpak van kindermisbruik in toerisme en maakt hierbij ook gebruik van de kennis en het wereldwijde netwerk van ECPAT International. 

 

Bekijk de video!

Welke signalen duiden op seksuele uitbuiting van kinderen? Wat kun je doen als je er getuige van bent? Waarom is melden belangrijk? Kijk voor meer informatie of doe een melding op www.dontlookaway.nl

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee