Scroll down

Alternate Text

Seksuele uitbuiting

De achtergrond

Bij commerciële seksuele uitbuiting van kinderen worden kinderen seksueel misbruikt door een volwassene tegen betaling of een andere vorm van vergoeding (zoals eten, kleding, cadeautjes) of een belofte daarvan. Er zijn verschillende vormen van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen: in prostitutie, via internet en in relatie tot toerisme en reizen. Wanneer mensen geld verdienen aan seksuele uitbuiting van kinderen wordt dit in Nederland gezien als mensenhandel. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag dienen alle kinderen te worden beschermd tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting.

Omdat seksuele uitbuiting van minderjarigen zich in het illegale circuit afspeelt, is het aantal kinderen dat slachtoffer is van seksuele uitbuiting moeilijk vast te stellen. In 2016 werden volgens de International Labour Organisation meer dan een miljoen kinderen wereldwijd het slachtoffer van prostitutiepraktijken, misbruik in pornografische afbeeldingen en mensenhandel. In Nederland worden elk jaar naar schatting 1.320 minderjarige meisjes slachtoffer, blijkt uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Slechts 11% daarvan is ook daadwerkelijk in beeld. Ook jongens en mannen worden slachtoffer. In Nederland zijn dat jaarlijks naar schatting 250 jongens en mannen, blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in samenwerking met het United Nations Office on Drugs and Crime.

Wilt u misbruik melden? Voor meer informatie kunt u hier terecht

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

Internationaal

ECPAT werkt wereldwijd in het tegengaan van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen. De basis hiervoor is het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, waarin staat dat alle kinderen recht hebben op bescherming tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en uitbuiting.

Lees meer

Nederland

Defence for Children - ECPAT zet zich in om een einde te maken aan commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland en daarbuiten. We doen dit door voorlichting te geven, onderzoek te doen en te lobbyen voor een adequate aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen.

Lees meer

Terminologie

Hij is een loverboy: dat klinkt best lief, toch? Maar met liefde heeft het niks te maken, en dat weten de slachtoffers maar al te goed. Het is uitbuiting, en niks minder. De woorden die jij gebruikt doen er toe. Ze moeten de ernst van het misdrijf niet bagatelliseren en kinderen niet onnodig kwetsen. Wij zetten we ons in voor duidelijk taalgebruik omtrent seksueel geweld tegen kinderen. 

Lees meer

Meer weten over onze projecten?

Aanpak mensenhandel verbeteren: de visie van slachtoffers zelf 

Slachtoffers van seksuele kinderuitbuiting hebben belangrijke informatie en ideeën over de aanpak tegen mensenhandel. In internationale verdragen staat dat hun visie en ervaringen moeten worden meegenomen in de evaluatie en de ontwikkeling van preventie- en beschermingsprogramma’s. Helaas gebeurt dit nog te weinig. 

Lees meer

Hotels en vakantieparken tegen seksuele uitbuiting

Met dit project maken we personeel van hotels en vakantieparken bewust van de signalen van illegale prostitutie en zorgen dat zij actief bijdragen aan het signaleren en voorkomen van seksuele uitbuiting van minderjarigen.

Lees Meer

Rapport Straftoemeting mensenhandel: passende straffen voor seksuele uitbuiting van kinderen

Naar schatting zijn er jaarlijks 1,2 miljoen minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Voor kinderen die in de prostitutie worden uitgebuit is het heel onwaarschijnlijk dat ze dit zelf melden. 

Lees meer

Bekijk de video!

Over het belang van een bewuste woordkeuze ontwikkelden wij, samen met ervaringsdeskundigen van platform HOPE, een initiatief van de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting waar Defence for Children - ECPAT onderdeel van uitmaakt, en Terre des Hommes onderstaande video.

Podcast: seksuele uitbuiting van kinderen in de hotelbranche

Seksuele uitbuiting komt ook voor in Nederland. Jaarlijks zijn er zo'n 5.000 slachtoffers, waaronder 1.200 minderjarigen. Dit probleem speelt ook in Nederlandse hotels en vakantieparken. In deze aflevering van "Recht van Spreken" bespreken we wat zij kunnen doen om seksuele uitbuiting van kinderen te herkennen en te stoppen. 

LUISTER DE PODCAST HIER!

Podcast: Internationale aanpak seksuele uitbuiting is morele plicht

In deze aflevering van 'Recht van Spreken' gaan we met Anne Kuik van het CDA in gesprek over de wereldwijde seksuele uitbuiting van kinderen. Hoe groot en hoe urgent is het probleem? Hoe komt het dat we alleen het topje van de ijsberg kennen? En draagt de Nederlandse overheid wel genoeg bij aan de internationale bestrijding hiervan?

Luister nu naar de podcast!

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee