Scroll down

Alternate Text
News banner

Terugblikken op een jaar She Leads

In 2021 ging het vijfjarige initiatief She Leads van start. Dit programma heeft als doel om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming op allerlei niveaus te vergroten, zodat heersende gendernormen veranderen. Door een groot netwerk in te zetten, verspreid over negen landen in Afrika en het Midden-Oosten, strijden we voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen. Nu blikken we terug op één jaar She Leads.

Start: meisjes en jonge vrouwen sluiten zich aan

De eerste maanden van 2021 startten we het She Leads-netwerk op. In de negen landen sloten allerlei organisaties en groepen zich aan, waaronder kinderrechtenorganisaties, feministische vrouwenrechtenorganisaties en groepen geleid door meisjes en jonge vrouwen. Intussen zijn de She Leads netwerken enorm gegroeid en krijgt het programma steeds meer bekendheid in de verschillende landen.

50 meisjes en jonge vrouwen lieten hun stem horen bij het African Girls and Young Women Festival in Accra, Ghana

Eén jaar She Leads

Ingrijpende veranderingen in gendernormen, meisjesrechten en wetten kosten tijd. Toch zien we eerste, positieve effecten als gevolg van – onder meer – She Leads. Een paar voorbeelden:

 • Hoge vrouwelijke overheidsfunctionarissen in Mombasa (Kenia), onder wie een lid van het Nationale Parlement, stemden toe mentor te worden van een aantal meisjes en jonge vrouwen die actief zijn in het She Leads-programma.
 • Jongens en mannen in Sini Town, Liberia, namen deel aan verschillende She Leads activiteiten. Op hun initiatief zette een lokale radiozender een platform op voor meisjes en jonge vrouwen. Via Radio Cape Mount dragen meisjesorganisaties nu uit wat ze belangrijk vinden en nodig hebben.
 • Dertig districtbestuurders in Agogo-Asante Akim North (Ghana) beloofden gezamenlijk om ruimte te maken voor deelname van meisjes en jonge vrouwen aan vergaderingen (‘durbars’) op gemeenschapsniveau.
 • Voor de eerste keer kwamen meisjes en jonge vrouwen in Nabaa en Sabra in Libanon samen in een groep, bereid om te pleiten voor gendergelijkheid.  Deze meisjes en jonge vrouwen komen uit een achtergrond waar gendergelijkheidswaarden niet altijd geaccepteerd worden. Het is een grote stap dat zij door het She Leads-programma verenigd zijn in zo’n groep.
 • Eén van de meisjes verbonden aan She Leads werd uitgenodigd deel te nemen aan een traditionele ‘council’ meeting in Akutuase (Ghana) waar zij inclusie van meisjes en jonge vrouwen in traditionele besluitvormingsprocessen betoogt
 • In december 2021 erkende de politiecommissie van een gemeenschap in Kajiado (Kenia) de rol van meisjes en jonge vrouwen en nodigde hen uit om een ​​vertegenwoordiger te sturen om zitting te nemen in de commissie om kwesties met betrekking tot meisjes en jonge vrouwen te bespreken.
 • De VN-werkgroep tegen genderdiscriminatie heeft hun mandaat versterkt door meisjes actief om input te vragen. Deze ontwikkeling, die voortbouwt op het lobbywerk van de Girls Advocacy Alliance, spoort andere werkgroepen aan om meisjes te betrekken.
 • Jongerenactivisten uit het She Leads-programma pakten het podium bij diverse internationale instituten, waaronder de Commission on the Status of Women.
 • In Jordanië presenteerden meisjes en jonge vrouwen zelfgemaakte kunst over hun leven aan een publiek van familie, dorps/stadsgenoten en lokale bestuurders, als onderdeel van een empowerment-traject binnen She Leads.
 • In 2021 bereikte onze partner Defence for Children Sierra Leone in totaal 900 ouders in zes gemeenschappen met een training op het gebied van Positive Parenting. Deze training heeft als doel ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen meer opvoeden vanuit het principe van gendergelijkheid.

Uitdagingen

 • Beleid beïnvloeden is complex en onvoorspelbaar. Flexibiliteit is daarom noodzaak.
 • Nieuwe samenwerkingen aangaan kost tijd, zeker doordat de Covid-19 pandemie fysiek samenkomen verhinderde.
 • In Jordanië kampten de organisaties met strenge overheidsregels en een lang goedkeuringsproces.
 • In Libanon, Ethiopië en Mali spelen verschillende crises, waaronder voortdurende conflicten. Dit maakt lobbywerk en campagnes uitdagend en soms zelfs tijdelijk onmogelijk.

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en daarnaast ook op regionaal en mondiaal niveau.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Mijlpaal: VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen

De allereerste resolutie van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe doc…


Lees meer

“Jordaanse meisjes moeten hun rechten claimen”

“Je wacht niet tot je je rechten zomaar krijgt, je claimt ze.” Dit is de boodschap die de Jordaanse Maha Qashou wil meeg…


Lees meer

She Leads-activisten bij de Verenigde Naties

Tijdens de 50e editie van de VN-Mensenrechtenraad in Genève pakten youth advocates uit het She Leads-programma het podiu…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee