Scroll down

Alternate Text
News banner

Aline uit Libanon vertegenwoordigt meisjes en jonge vrouwen tijdens CSW68 in New York

📸 Joel Sheakoski

De 21-jarige Aline (links op de foto) uit Libanon reisde in maart af naar New York voor de 68e sessie van de Commissie voor de Status van de Vrouw (CSW) van de Verenigde Naties (VN). Deze commissie is een belangrijk VN-orgaan dat zich richt op gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Als lid van het She Leads UN Youth Advocacy Cohort kreeg Aline de kans om samen met een ander Cohort lid uit Ethiopië (rechts op de foto), haar stem te laten horen en meisjes en jonge vrouwen te vertegenwoordigen. De cohort bestaat uit een groep meiden en jonge vrouwen uit alle landen waar She Leads actief is. Zij behartigen de belangen van hun leeftijdsgenoten op mondiaal niveau.

Het She Leads programma richt zich op betekenisvolle deelname van meisjes en jonge vrouwen in besluitvorming op allerlei niveaus in Afrika en het Midden-Oosten. Samen met onze partners in de programmalanden ondersteunen en stimuleren we hen bij het vergroten van hun invloed op besluitvorming. Onze partnerorganisatie Dar Al Amal richtte binnen het kader van She Leads twee groepen op in Libanon, waar meisjes en jonge vrouwen zelf de leiding hebben. Aline is lid van één van deze twee groepen sinds het begin van het programma.

Persoonlijke ontwikkeling

Aline, een gepassioneerde activist, zet zich vol overgave in voor mensen- en vrouwenrechten. Hierbij heeft ze speciale aandacht voor geestelijke gezondheid en klimaatverandering. Toen ze jong was, wist ze niet goed hoe ze haar stem kon laten klinken. “Ik kreeg ooit de kans om in het openbaar te spreken, maar ik durfde dat niet. Ik wist niet hoe of waar ik moest spreken om impact te hebben.” Dankzij She Leads en de bijeenkomsten van Dar Al Amal, ontwikkelde Aline zelfvertrouwen. Dit moedigde haar aan om zich uit te spreken, zowel in Libanon als op het wereldtoneel.

Het is niet alleen dankzij de ondersteuning van Dar Al Amal en She Leads dat Aline uitgroeide tot de zelfverzekerde persoon die ze nu is. Ook door haar eigen toewijding en inzet hebben hieraan bijgedragen. Deze groei gaf haar de moed om zich aan te melden voor CSW. In New York wilde ze niet alleen haar eigen stem laten horen. Ze wilde juist de andere leden van de cohort en alle meisjes en jonge vrouwen uit haar land vertegenwoordigen.

Uitdagingen

Toen Aline zich als kandidaat opgaf om namens de She Leads UN Cohort naar de CSW in New York af te reizen, worstelde ze met de vraag of ze hiermee daadwerkelijk verandering teweeg zou brengen. “Er spelen zo veel conflicten in de wereld en er worden zo veel mensenrechten geschonden. Wat draag ik bij als changemaker?” Tijdens haar reis in New York leerde ze waardevolle lessen. Zo beseft ze nu dat ze niet de hele wereld kan veranderen, maar dat ze wel kleine, concrete acties kan ondernemen. Deze kleine acties dragen bij aan een groter doel: een wereld waarin mensen- en vrouwenrechten worden gerespecteerd en beschermd. Dit inspireert haar om haar stem te blijven gebruiken als een krachtig instrument voor verandering.

Aanmoediging en vastbeslotenheid

Teruggekeerd van CSW, is Aline vastbesloten om de andere cohort leden en alle andere meisjes en jonge vrouwen die betrokken zijn bij She Leads in Libanon aan te moedigen om zich te blijven inzetten als Changemakers. Ze erkent de kracht van samenwerking en de impact die jonge mensen kunnen hebben in het streven naar verandering. Als lid van de adviesraad van She Leads in Libanon blijft Aline nauw betrokken bij de ontwikkelingen binnen het programma. Daarnaast is Aline lid van de nationale coalitie. Deze bestaat uit 21 andere meisjes en jonge vrouwen uit verschillende groepen waar de She Leads partners in Libanon mee werken. De nationale coalitie werkt momenteel aan een plan om een wijdverbreid probleem aan te pakken; seksuele intimidatie.

Iets veranderen is een langzaam en moeilijk proces, maar ik laat me niet tegenhouden.” Aline is vastbesloten om door te gaan en grijpt alle mogelijke kansen aan om te werken aan kleine veranderingen die bijdragen aan een groter doel: een wereld waarin iedereen gelijke kansen en rechten heeft.

Over She Leads

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. She Leads wordt uitgevoerd in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en daarnaast ook op regionaal en mondiaal niveau.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

She Leads: jonge vrouwen aan tafel bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten

In Sierra Leone zijn meisjes en jonge vrouwen van het She Leads-programma in gesprek gegaan met parlementsleden uit 12 l…


Lees meer

In Memoriam: Nasser Antar, She Leads Project Coordinator bij Dar Al Amal, Libanon

Deze week ontvingen wij het verdrietige nieuws dat onze collega Nasser is overleden. Nasser was Project Coördinator bij …


Lees meer

Meisjes spreken zich uit bij de VN-Mensenrechtenraad in Geneve

Het She Leads programma beoogt betekenisvolle participatie en deelname aan besluitvormingsprocessen door meisjes en jong…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee