“Jordaanse meisjes moeten hun rechten claimen”
“Je wacht niet tot je je rechten zomaar krijgt, je claimt ze.” Dit is de boodschap die de Jordaanse Maha Qashou wil meegeven aan meisjes en jonge vrouwen. Als netwerkcoördinator van She Leads in Jordanië strijdt ze voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Het doel van She Leads is om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming op allerlei niveaus te vergroten zodat heersende gendernormen veranderen.
Aan de basis ligt de gemeenschappelijke overtuiging dat meisjes en jonge vrouwen zelf besluiten horen te nemen over zaken die betrekking hebben op hun leven. She Leads neemt het voortouw door het goede voorbeeld te geven: de focus en de doelen van het programma worden bepaald door meisjes en jonge vrouwen zelf. Bovendien staat in elk programmaland een jonge vrouw aan het roer als netwerkcoördinator. Maha is de netwerkcoördinator van Jordanië.
“Vrouwen worden vaak niet serieus genomen”
“Ik hoor vaak dat ik een sterke vrouw ben, maar dat moet ik wel zijn,” vertelt Maha. “In Jordanië worden vrouwen vaak niet serieus genomen. Ik heb dit zelf ook ondervonden. Vooral aan het begin van mijn carrière werd er niet altijd naar mij geluisterd. Bovendien hebben we in Jordanië maar weinig vrouwen in leiderschapsrollen, als directeur van grote bedrijven bijvoorbeeld. Ook zijn mannen en vrouwen voor de wet nog altijd niet gelijk.”
Een jarenlange strijd voor vrouwenrechten
“Gelukkig hebben er in de laatste tien jaar een paar belangrijke veranderingen plaatsgevonden. Zo is de zogeheten ‘308-wet’ afgeschaft, een enorme overwinning. Deze wet bepaalde namelijk dat verkrachters mochten trouwen met degene die ze hebben verkracht, zodat ze niet gestraft konden worden voor hun daden. Zulke aanpassingen gebeuren niet binnen een dag, maar zijn het resultaat van een jarenlange strijd om vrouwenrechten op de kaart te zetten. Met het She Leads-programma willen we op deze overwinningen voortbouwen.”
She Leads: voor en door jonge vrouwen
“Het is zo belangrijk dat jongeren, met name meisjes, weten wat hun rechten zijn. Ik sprak laatst met een groepje jongeren en zij vroegen mij hoe ze het beste om hun rechten konden vragen. Maar om rechten vraag je niet, je moet ze zelf claimen. Met She Leads leren we meisjes om door middel van advocacy te praten over de ongelijkheden die ze tegenkomen. Advocacy omvat verschillende acties die gezamenlijk bijdragen aan verandering, in dit geval verandering van discriminerende gendernormen. Dit kan bestaan uit een gesprek met een invloedrijke leider, maar het kan ook een socialmediacampagne zijn en zelfs zoiets als het schrijven van een lied.”