Interlandelijke adoptie: statement over de recente ontwikkelingen
Op 21 mei 2024 besloot demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) dat er geen nieuwe interlandelijke adoptieprocedures meer worden gestart. Het besluit volgt op een motie om interlandelijke adoptie zorgvuldig af te bouwen. Deze motie werd door de SP ingediend en op 16 april 2024 door de Tweede Kamer aangenomen. Wij, een brede groep van kinderrechtenorganisaties, deskundigen, wetenschappers en belangenorganisaties voor geadopteerden, staan daar volledig achter. Wij voelen echter de noodzaak onze krachten te bundelen en gezamenlijk onze stem te laten horen, omdat het debat over interlandelijke adoptie een cruciaal kantelpunt heeft bereikt.
Afgelopen weekend berichtten Zembla, Platform Investico en hun Europese partners o.a. in Trouw en in de Groene Amsterdammer over adoptiemisstanden in onder andere Bulgarije, Hongarije en de Filipijnen. Dit zijn landen waaruit volgens de Nederlandse overheid ‘veilig’ kan worden geadopteerd. De onthullingen laten duidelijk zien dat er grote vraagtekens te plaatsen zijn bij de selectie van deze landen. Gelet op de ingrijpende gevolgen voor de betrokken kinderen en hun (oorspronkelijke) ouders is het volstrekt onverantwoord om de naar verluidt 500 nog lopende adoptieprocedures uit deze en andere als ‘veilig’ aangemerkte landen af te ronden. Deze procedures zouden per direct gestopt moeten worden.
Tevens blijkt dat de minister slechts een zeer beperkte uitvoering beoogt van twee andere, ook door de Tweede Kamer aangenomen moties, die oproepen tot betere ondersteuning van geadopteerden en stoppen met doorprocederen en tot onbeperkte en volledige toegang tot adoptiedossiers, ook voor Nederlands afgestanen en geadopteerden en hun (afstands)moeders. Wij pleiten daarom opnieuw voor betere ondersteuning bij herstel van identiteit en een betere rechtspositie voor geadopteerden.
Lees de toelichting op onze standpunten en het volledige statement hier:
Statement interlandelijke adoptie