Geen permanente stop op interlandelijke adoptie, wel stap in goede richting
Vandaag maakt minister voor Rechtsbescherming Weerwind bekend dat het kabinet nog dit jaar het adopteren van kinderen uit het buitenland wil hervatten. Volgens Weerwind zijn er inmiddels "belangrijke stappen gezet" om het systeem te verbeteren. Om het risico op misstanden te verkleinen, gaat hij een nieuw interlandelijk adoptiestelsel inrichten en samenwerken met 6 landen: de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand en Zuid-Afrika. De minister besloot dit naar aanleiding van het advies van de RSJ.
Het scheiden van ouders en kind omwille van interlandelijke adoptie is een onomkeerbaar besluit, waarvan niet alleen de kinderen, maar ook hun oorspronkelijke ouders de gevolgen met zich meedragen. Als organisatie die zich inzet voor de rechten van kinderen, nemen wij met teleurstelling kennis van het besluit. Al is het een stap in de goede richting, wij vinden dat een permanente stop op interlandelijke adoptie nodig is om kinderen beter te beschermen tegen het risico op misstanden.
Aanvullende maatregelen in de geselecteerde landen en beter toezicht kunnen risico’s niet volledig ondervangen. Vier redenen voor een permanente stop op interlandelijke adoptie:
1. Structurele misstanden zijn niet uit te sluiten
2. De vraag naar adoptiekinderen creëert aanbod
3. Het interlandelijk adoptiesysteem is niet in overeenstemming met VN-Kinderrechtenverdrag
4. Interlandelijke adoptie ondermijnt jeugdbescherming in herkomstlanden.
Waar het op neerkomt is dat Defence for Children geen mogelijkheden ziet voor een interlandelijk adoptiesysteem waarin de rechten van het kind volledig zijn gewaarborgd. Ieder kind dat het slachtoffer wordt van misstanden of anderszins lijdt onder interlandelijke adoptie, is er één te veel.