Scroll down

Alternate Text
News banner

Vrouw in Liberia schuldig bevonden voor illegale adopties van kinderen

Twee moeders uit Liberia, wiens kinderen door families in de Verenigde Staten en Canada illegaal zijn geadopteerd, hebben de eigenaresse van een Liberiaans adoptiebureau aangeklaagd. Het bureau koppelt wensouders uit diverse landen en kinderen uit Liberia aan elkaar. Achteraf blijkt echter dat onder andere de kinderen van de twee moeders die een zaak zijn begonnen, zonder toestemming van de ouders zijn geadopteerd. Eén van de moeders heeft aan Defence for Children Liberia gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te doen naar dit specifieke adoptiebureau. Naar aanleiding van de bevindingen is de eigenaresse schuldig bevonden voor de illegale adoptie van kinderen. “Dit is het eerste geval waar de eigenaresse van het adoptiebureau schuldig is bevonden”, aldus Foday M. Kawah, directeur Defence for Children Liberia. “We vermoeden dat er ook een groepsvordering tegen haar zal komen.”

Onderzoek illegale adoptie

Defence for Children Liberia heeft in haar onderzoek naar illegale adoptie 23 ouders gesproken die hun kinderen zijn kwijtgeraakt door illegale adopties vanuit dit adoptie bureau. Hieruit blijkt dat in ieder geval 34 kinderen, waarvan 12 jongens en 22 meisjes, naar verluidt illegaal zijn geadopteerd naar de Verenigde Staten, Canada en andere westerse landen. Er zijn geen kinderen naar Nederland geadopteerd. Uit het onderzoek blijkt dat de adoptieprocedures niet transparant richting de ouders en de rechtbank toe zijn verlopen. “De ouders tekenden niet voor de adoptie en het adoptie bureau kan geen verantwoording afleggen over deze kinderen”, zegt Kawah. Hij meent, uit ervaring met andere zaken, dat de daders waarschijnlijk de rechtbank hebben bedrogen of dat de kinderen illegaal zijn geadopteerd, buiten de rechtbank om. De biologische ouders van de geadopteerde kinderen hebben tot op de dag van vandaag geen idee waar hun kinderen zich bevinden. De ouders doen via Defence for Children Liberia een beroep aan de Liberiaanse overheid en haar partners, waaronder ngo’s, om hen te herenigen met hun kinderen.

Aanbevelingen aan de staat Liberia

Artikel 8 van het VN-Kinderrechtenverdrag geeft aan dat staten moeten helpen bij het herstellen van de identiteit van het kind als zij daar op onrechtmatige wijze van zijn beroofd. Het VN-Kinderrechtenverdrag is door Canada (in 1991) en Liberia (in 1993) geratificeerd. Met oog op het VN-Kinderrechtenverdrag, doet Defence for Children Liberia de volgende aanbevelingen om deze illegale adopties ongedaan te maken:

  • De overheid van Liberia zou actief moeten samenwerken met de overheden waar de illegale geadopteerde kinderen zich bevinden, om de kinderen, indien mogelijk, te herenigen met de biologische ouders.
  • De overheid moet officieel vaststellen of de biologische ouders toestemming hebben gegeven voor de adopties en beoordelen in hoeverre dit bekend is bij de rechtbank.
  • Ingevolge van het VN-Kinderenrechtenverdrag moet de overheid van Liberia ouders ondersteunen bij de zorg en opvoeding van hun kind, ook ouders in nood.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hof in interlandelijke adoptiezaak: Staat aansprakelijk voor schade wegens tekortschietende controle in herkomstland

De Nederlandse staat had beter toezicht moeten houden en striktere, meer individuele controle-eisen moeten stellen bij d…


Lees meer

Veertien belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden steunen oproep tot adoptiestop

Vandaag debatteert de Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid met de minister voor Rechtsbescherming over het …


Lees meer

Permanente stopzetting interlandelijke adoptie enige weg

Minister voor Rechtsbescherming Weerwind wil interlandelijke adoptie in de toekomst weer toestaan, nadat er vorig jaar a…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee