Scroll down

Alternate Text

Dossier: Adoptie

De achtergrond

Interlandelijke adoptie wordt vaak gezien als een "twee-vliegen-in-één-klap" oplossing: het is een mogelijkheid voor wensouders om de kinderwens te vervullen, en tegelijk een mogelijkheid om kinderen zonder ouders een familie te geven. Bij dit laatste wordt vaak gesproken over adoptie als vorm van kinderbescherming, maar adoptie verbreekt de relatie tussen het kind en de oorspronkelijke familie permanent. In het geval van interlandelijk adoptie wordt een kind ook nog eens naar een ander land gebracht. Het is daarmee een zeer ingrijpende maatregel. Daarom moet er volgens Defence for Children uiterst terughoudend worden omgegaan met interlandelijke adoptie. Echter, in de praktijk komen kinderen voor adoptie in aanmerking terwijl zij in hun oorspronkelijke familie of gemeenschap hadden kunnen blijven.

Daarnaast zou interlandelijke adoptie geen inkomsten meer mogen genereren voor bemiddelaars. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag mogen kinderen niet verkocht te worden; ook niet voor het doel van adoptie. Nederland heeft op dit moment alleen de verkoop van kinderen strafbaar gesteld met het oogmerk van uitbuiting. Dit is bij verkoop van kinderen voor adoptie of familievorming vaak niet het geval. Defence for Children – ECPAT vindt dat een verbod op de verkoop van kinderen dient te worden opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, om de verkoop van kinderen door tussenpersonen of ouders zelf tegen te gaan.

Daarnaast is het recht op identiteit en afstammingsinformatie voor internationaal geadopteerde kinderen onvoldoende gewaarborgd. Het komt voor dat gegevens worden vervalst of met papieren wordt geknoeid, zodat kinderen op papier voor interlandelijke adoptie in aanmerking komen. Verder hebben geadopteerden niet altijd toegang tot hun dossiers of ontbreekt informatie over hun herkomst. Het is voor internationaal geadopeerde kinderen heel ingewikkeld om hun identiteit te herstellen en om biologische familie terug te vinden. Ieder kind heeft het recht op afstammingsinformatie en de Staat moet de identiteit van een kind beschermen of herstellen. Defence for Children wil samen met geadopteerde kinderen werken aan oplossingen.

Iara de Witte

“Interlandelijke adoptie mag alleen plaatsvinden als dit in het belang is van het kind, en alleen als het kind op geen enkele passende wijze kan worden verzorgd in het land van herkomst.”

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee