Scroll down

Alternate Text
News banner

Overheid stelt onderzoek in naar mogelijke misstanden oude adopties

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming stelt eindelijk een onderzoek naar misstanden in oude adoptiezaken uit het buitenland. Hij wil onderzoeken in welke mate overheidsfunctionarissen betrokken waren bij de mogelijke misstanden. Er zijn vermoedens dat ze een oogje dichtknepen of zelfs actief betrokken waren. Defence for Children waardeert het feit dat de minister niet langer wijst naar de verantwoordelijkheid van zendende landen, maar ook bereid is de hand in eigen boezem te steken.

Iara de Witte van Defence for Children: “We zijn blij zijn met deze erkenning. Het is goed dat de overheid eindelijk naar deze geadopteerden luistert. Het is de hoogste tijd dat serieus wordt onderzocht wat er is misgegaan bij deze adopties. De Nederlandse overheid is eindverantwoordelijke in het adoptiestelsel. De overheid laat nu zien dat ze verantwoordelijkheid wil nemen voor mogelijke misstanden van enkele decennia terug.”

Aanwijzingen van onrechtmatigheden

In het geval van de illegale adopties uit Brazilië zijn er aanwijzingen dat er Nederlandse ambtenaren bij betrokken waren. Wat betreft de adopties uit de andere landen, hoewel in die gevallen een officiële adoptieprocedure is gevolgd, zijn er ook aanwijzingen dat er sprake was van onrechtmatigheden en dat de overheid hiervan wist.

Wensouders halen kind illegaal uit Brazilië

Directe aanleiding is een “adoptiezaak” uit Brazilië. Omdat een adoptie via de officiële weg te lang zou gaan duren, besloten twee wensouders in 1980 om buiten de  officiële kanalen om een kind in hun gezin op te nemen. De vader van de wensmoeder heeft het stel indertijd in contact gebracht met zijn collega: een Nederlandse jurist die werkzaam was op het Nederlandse consulaat in São Paulo. Deze man zou het stel behulpzaam kunnen zijn als bemiddelaar.

Onderzoek naar strafbare feiten begin jaren 80

Deze zaak staat niet op zichzelf. Op dezelfde wijze zijn 42 Braziliaanse kinderen naar NL gekomen. De politie heeft begin jaren 80 onderzoek gedaan. Daaruit bleek ook dat mogelijk in 42 gevallen de wensouders strafbaar hadden gehandeld. Toch heeft het OM destijds alle zaken geseponeerd. Mogelijkerwijs hebben Nederlandse ambtenaren zelfs geprobeerd om hun betrokkenheid buiten het politieonderzoek te houden.

Breed onderzoek naar meerdere herkomstlanden

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op adopties uit Brazilië tussen 1967 en 1998. Maar ook adopties uit landen als Colombia, Indonesië, Sri Lanka en Bangladesh worden bekeken. Hoewel het hier in tegenstelling tot bovengenoemde zaak om werkelijke adopties ging waarvoor een procedure is gevolgd, zijn er ook in deze zaken aanwijzingen dat er sprake is van misstanden. De verwachting is dat de commissie komend voorjaar aan het werk gaat en zeker een jaar nodig heeft voor dit onderzoek.

Meer informatie

Leer meer over de Braziliaanse zaak
Lees hoe het Hooggerechtshof oordeelde in de Braziliaanse zaak
Lees meer over het recht op identiteit

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Statement over de recente ontwikkelingen in interlandelijke adoptie

Op 21 mei 2024 besloot demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) dat er geen nieuwe interlandelijke adoptieproc…


Lees meer

Tweede Kamer stemt voor afbouw van interlandelijke adoptie

In een belangrijke stap vooruit voor kinderrechten heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie voor het afbouwen van i…


Lees meer

Het verhaal achter hervatting interlandelijke adoptie

Het Nederlands Dagblad publiceerde aan de hand van via de Wet open overheid (Woo) opgevraagde documenten het verhaal ach…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee