Scroll down

Alternate Text

Dossier: Identiteit

De achtergrond

Wie ben ik? Het antwoord vinden op die vraag is een van de grootste ontwikkelingstaken van elk kind. Een juridische identiteit begint met het registreren van de geboorte van een kind, met een naam, een nationaliteit en de ouders op de geboorteakte. Daarbij heeft ieder kind het recht om zijn of haar ouders te kennen en, voor zover mogelijk, door hen te worden opgevoed. Dit is het zogenaamde recht op afstammingsinformatie. Ieder kind heeft hier recht op en de staat moet de identiteit van een kind beschermen.

Niet alle kinderen hebben een start in het leven waar bovenstaande rechten zijn gegarandeerd. Voorbeelden hiervan zijn wanneer je geadopteerd bent, of te vondeling bent gelegd en je niet weet wie je ouders zijn. Of wanneer je door donorconceptie geen toegang hebt tot afstammingsgegevens over je donor-ouder. Nieuwe voortplantingstechnieken kunnen ook aan het recht op identiteit van kinderen raken. Wie zijn je 'eigen ouders' wanneer je bent geboren uit een draagmoeder bijvoorbeeld?

Defence for Children zet zich in om voor alle kinderen het recht op identiteit gelijk te laten gelden. Alle kinderen hebben het recht op te weten wie hun ouders zijn en dat vraagt soms veel van alle partijen om daar recht aan te doen. Defence for Children werkt aan een wereld waar dit recht voor iedereen gewaarborgd wordt.

Iara de Witte

"Het recht op identiteit van kinderen is volop in beweging. Defence for Children volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet om het perspectief van kinderen naar voren te brengen. Ook voor kinderen die soms nog niet eens geboren zijn!"

Actueel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee