Scroll down

Alternate Text
News banner

Highlights 2023

Benieuwd naar ons werk om kinderrechten nog beter op de kaart te zetten? Nu de eerste maand van het nieuwe jaar begonnen is, delen we graag onze highlights van het afgelopen jaar!

1. Januari: Dringende oproep om EU-wet tegen kindermisbruik te steunen  

Het hele jaar door zetten wij ons in voor goede Europese wetgeving die online seksueel kindermisbruik tegengaat. Het aantal meldingen van online misbruikt dreigt af te nemen als de tijdelijke wetgeving in 2024 afloopt.

LEES MEER

2. Februari: Recht op Water

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat kinderen met gezinnen niet meer worden afgesloten van water. Defence for Children pleit er al jaren voor om de huidige afsluitregeling te herzien. In december 2023 diende het hoger beroep in de zaak die Defence for Children en het NJCM aanspanden tegen de Nederlandse Staat en twee publieke waterbedrijven.

LEES MEER

3. Maart: Adoptie

Minister Weerwind spreekt uit dat hij het aantal interlandelijke adopties ‘idealiter terug willen brengen naar nul’. Dit is een stap vooruit in het denken over interlandelijke adoptie, mede dankzij het werk dat Defence for Children o.a. samen met CoMensha en ICDI doen.

LEES MEER

4. April: De Wachtkamer

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vragen we aandacht voor honderden in Nederland gewortelde kinderen. Zij wonen hier al langer dan vijf jaar, maar hebben nog geen verblijfsvergunning en leven daarom in grote onzekerheid.

LEES MEER

5. Mei: Hulp voor Oekraïense kinderen in Odessa

Onze partnerorganisatie Faith Hope Love ondersteunde ruim 1.100 kinderen en volwassenen die, op de vlucht voor oorlog en geweld, in deze havenstad aan de Zwarte Zee kwamen.

In onze podcast ‘Recht van Spreken’ spreken we over de impact die het conflict heeft op kinderen. In Oekraïne zelf en in Nederland. 

LEES MEER

6. Juni: She Leads-manifest

In Sierra Leone schreven meisjes en jonge vrouwen mee aan een manifest dat werd verspreid onder de politieke partijen die meededen aan de verkiezingen in het land. Het manifest vertegenwoordigt de stem van meer dan 300 meisjes en jonge vrouwen die onderdeel zijn van het She Leads-programma.

LEES MEER

7. Juli: Taalgids migratie

Woorden doen ertoe. Daarom ontwikkelden wij een taalgids voor kinderen in de context van migratie. De taalgids helpt om woorden bewust te kiezen, taal te humaniseren en stigmatisering en uitsluiting van kinderen zoveel mogelijk te voorkomen.

LEES MEER

8. Augustus: Don't Look Away

Met de campagne ‘Don’t Look Away’ willen we reizigers aansporen om vermoedens van kindermisbruik in het buitenland (anoniem) te melden. Om de daders te kunnen stoppen, heeft de politie hulp nodig. Wees daarom alert en meld vermoedens van kindermisbruik, ook in het buitenland.

LEES MEER

9. September: VN-Kinderrechtencomité erkent recht van kinderen op schone leefomgeving

Het VN-Kinderrechtencomité erkent het recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving in General Comment 26. In de nieuwe en gezaghebbende General Comment staan ook de verplichtingen van Staten op het gebied van de leefomgeving en klimaatverandering. Wij leverden als lid van het Kinderrechtencollectief een bijdrage aan dit document.

LEES MEER

10. Oktober: Start campagne 'Stem voor kinderen'

Om aandacht te vragen voor de positie van kinderen lanceerden wij voor de Tweede Kamerverkiezingen een kieswijzer. Daarop was te zien hoe de verkiezingsprogramma's van politieke partijen scoorden op het gebied van kinderrechten.

LEES MEER

11. November: Mulock Houwer-lezing: Kan de jeugdzorg veranderen?

Tom van Yperen hield de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing over de vraag of jeugdzorg kan veranderen. Hij nam het publiek mee in de geschiedenis van stelselveranderingen in de jeugdzorg om te laten zien waar mooie plannen stranden in een complexe en weerbarstige realiteit. Hij gaf een hoopvolle blik op de toekomst: “er dreigt een kans.”

LEES MEER

12. December: Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. In deze campagne vestigen wij de aandacht op honderden kinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. De kinderen die hebben deelgenomen aan de campagne zijn trots op de award. Juri (17): “Door de campagne konden ik en vele kinderen gezien en gehoord worden.”

LEES MEER

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europese verkiezingen: een kans voor kinderrechten

De recente Europese verkiezingen, waarbij miljoenen Nederlanders en andere Europese burgers hun stem uitbrachten, zijn v…


Lees meer

Reactie op hoofdlijnenakkoord

Na ruim zes maanden onderhandelingen ligt er sinds gisteren een hoofdlijnenakkoord tussen de partijen PVV, VVD, NSC en B…


Lees meer

Ufuk Kâhya verkent kinderrechten in de EU met Defence for Children Nederland

Defence for Children ontving Ufuk Kâhya in het Kinderrechtenhuis in Leiden voor een werkbezoek. Kâhya zette zich als voo…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee