Scroll down

Alternate Text
News banner

Noodhulp en psychosociale ondersteuning voor Oekraïense kinderen geraakt door de oorlog

Duizenden Oekraïense kinderen kunnen het aankomende jaar worden geholpen met noodhulp en psychosociale ondersteuning. Defence for Children gaat, in samenwerking met Plan International Nederland, haar partner All-Ukrainian for Children’s Rights (AUFCR) bijstaan om hoognodige zorg te bieden aan kinderen in Oekraïne die geraakt worden door de oorlog.

AUFCR heeft in het bijzonder aandacht voor extra kwetsbare groepen zoals kinderen van wie de ouders zijn overleden, alleenstaande moeders met kleine kinderen, kinderen met een handicap en ook meisjes. Want meisjes en vrouwen lopen groot risico slachtoffer te worden van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Hulp aan minderjarige slachtoffers

“De samenwerking met Plan International Nederland maakt het voor de All-Ukranian for Children’s Rights mogelijk om verschillende doelgroepen te bereiken en ondersteunen: minderjarige slachtoffers van gendergerelateerd geweld, kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt en kinderen in ziekenhuizen en opvangcentra in verschillende regio's van Oekraïne”, zegt Yevgeniya Pavlova, directeur van AUFCR.

“Als eerste willen we nu voedsel en drinkwater leveren aan de regio Mykolaiv en medicijnen voor kinderen in de regio Charkov. Daarnaast gaan we psychologische hulp verlenen aan slachtoffers van geweld en regelen we vervoer van gezinnen met kinderen uit de regio's Odessa, Cherson, Donetsk en Loegansk naar veilige gebieden.”

Defence for Children Nederland werkt al bijna 20 jaar in Oekraïne samen met de kinderrechtenorganisatie AUFCR, één van de oudste kinderrechtenorganisaties in het land. AUFCR monitort de kinderrechtensituatie in Oekraïne, werkt aan de verbetering van het kinderbeschermingssysteem, en aan de hervorming van wetgeving en beleid op het gebied van kinderrechten.

Direct in actie

Toen de oorlog in februari 2022 uitbrak, startte AUFCR direct met activiteiten om kinderen te beschermen. De organisatie zette in veilige gebieden noodonderdak op voor gevluchte kinderen. Ook verstrekt AUFCR humanitaire hulp zoals medicijnen en (baby-)voeding en biedt zij logistieke en morele ondersteuning aan lokale organisaties die getroffen kinderen en families bijstaan in conflictgebieden.

De oorlog in Oekraïne heeft een dramatische impact op het leven van de 7,5 miljoen kinderen in het land. Miljoenen kinderen zijn sinds februari 2022 op de vlucht, een deel daarvan naar het buitenland, maar velen blijven noodgedwongen in Oekraïne achter. Een groot deel zit nog steeds vast in schuilkelders, met of zonder ouderlijke zorg.

Ervaring in conflictgebied

AUFCR heeft door eerder werk in de oostelijke Donbas-regio, waar al sinds 2014 oorlog woedt, een goed netwerk opgebouwd waardoor ze snel ter plekke hulp kan bieden. Sinds 2014 bood de organisatie onderdak aan meer dan 2000 kinderen, onder wie kinderen met een handicap en kleine kinderen met een alleenstaande moeder.

Ook zette ze een logistiek netwerk op met honderden vrijwilligers en lokale organisaties waarmee humanitaire hulp wordt geboden in de getroffen gebieden. Door de samenwerking met Plan International Nederland kan AUFCR dit netwerk gaan uitbreiden en versterken.

Psychosociale bijstand hard nodig

Naast directe noodhulp gaat AUFCR focussen op bescherming en monitoring van kinderrechten in dit conflict en het bieden van psychosociale hulp. Dat is ontzettend hard nodig voor kinderen om hun traumatische oorlogservaringen te kunnen verwerken.

De meest kwetsbare groepen hebben bijzondere bescherming en ondersteuning nodig. Er is bij de te ontwikkelen activiteiten bijzondere aandacht voor deze groepen, onder wie kinderen met een handicap, kinderen in weeshuizen en instellingen, kinderen in ziekenhuizen en in kraamklinieken, alleenstaande moeders met kleine kinderen en gehandicapte ouders met kinderen.

Aandacht voor meisjes

Ook is er extra aandacht voor meisjes, want zij lopen meer risico om slachtoffer te worden van seksueel en gendergerelateerd geweld in een conflict. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch documenteerde tot eind maart 2022 burgerslachtoffers, waaronder slachtoffers van verkrachtingen van vrouwen en kinderen.

De meeste van de minderjarige slachtoffers zijn meisjes. Er zijn tienermeisjes die zwanger zijn geraakt als gevolg van het geweld. Het verlenen van psychosociale ondersteuning aan deze meisjes alsook bescherming om misbruik te voorkomen, is een van de prioriteiten in de activiteiten van AUFCR in het aankomende jaar.

“Defence for Children Nederland is dankbaar voor de steun van Plan International Nederland”, zegt directeur Mirjam Blaak. “AUFCR verrichtte al heel noodzakelijk werk in Oekraïne. Met dit geld kan de organisatie haar werkzaamheden flink uitbreiden en nog meer kinderen helpen die zijn getroffen door de oorlog.”

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hulp voor Oekraiense kinderen in Odessa

Onze partnerorganisatie Faith Hope Love in Odessa (Oekraïne) ondersteunde in 2022 ruim 1.100 kinderen en volwassenen die…


Lees meer

Internationaal Strafhof: deportatie Oekraiense kinderen oorlogsmisdaad

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) houdt de Russische president Poetin en commissaris voor kinderrechten…


Lees meer

Individuele donaties voor Oekraine dankbaar ontvangen en goed besteed

We ontvingen, na de start van het conflict, maar liefst 10.000 euro aan individuele donaties om kinderen in Oekraïne te …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee