Scroll down

Alternate Text
News banner

Hulp voor Oekraïense kinderen in Odessa

Onze partnerorganisatie Faith Hope Love in Odessa (Oekraïne) ondersteunde in 2022 ruim 1.100 kinderen en volwassenen die, op de vlucht voor oorlog en geweld, in deze havenstad aan de Zwarte Zee kwamen. Bijna iedereen maakten heftige dingen mee. Kinderen en gezinnen moesten vaak alles achterlaten. In het gemeenschapscentrum kregen kinderen en hun ouders steun hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Faith Hope Love nam dankzij een donatie van een fonds twee extra psychologen en een maatschappelijk werker in dienst.

Faith Hope Love bood kinderen dagelijks groepstherapie, creatieve therapie en psychologische hulp. Dit was ook beschikbaar voor de ouders van deze kinderen, met name moeders. In totaal bood FHL 722 volwassenen en kinderen psychologische begeleiding. Ze organiseerden 27 trainingen, 217 individuele consulten met een kinderpsycholoog en 30 groepsactiviteiten met kinderen.

Omdat er ook heel direct behoefte was aan materiële steun ontvingen 150 gezinnen een noodpakket met voedsel, persoonlijke hygiënematerialen (toiletartikelen, wasmiddel, etc) of een medisch noodhulppakket.

Volwassenen die elkaar leerden kennen bij de groepsbijeenkomsten, zijn zelf steungroepen gestart elkaar te helpen hun weg te vinden in deze nieuwe stad.

Kinderen en jongeren gaven aan dat de activiteiten van FHL hielpen om leeftijdsgenoten te ontmoeten en samen leuke dingen te doen, waardoor ze zich minder eenzaam voelden. Het was leerzaam dat andere kinderen hetzelfde doormaakten en ook worstelden met alles wat ze kwijt zijn geraakt. Ze voelden zich daardoor vaak minder alleen. Hun moeders rapporteerden dat hun kinderen rustiger waren geworden, dat ze zich minder alleen en minder bang voelden en dat ze vriendschappen hadden opgebouwd.

Casus: een meisje van 15 kreeg individuele gesprekken met de kinderpsychoog omdat ze in toenemende mate last had van angst, onzekerheid en verlegenheid. In de loop van de gesprekken stelde ze zich meer open en vertelde ze waar ze het moeilijk mee had. In het verleden was er sprake van huiselijk geweld, waar ze nog steeds last van had, zeker in deze oorlogssituatie. Na individuele gesprekken nam ze ook deel aan de groepsbijeenkomsten met andere tieners. Drie maanden later was haar gedrag veel rustiger, reageerde ze goed op anderen, gaf ze haar mening in een groep en nam ze deel aan de groepsactiviteiten.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Internationaal Strafhof: deportatie Oekraiense kinderen oorlogsmisdaad

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) houdt de Russische president Poetin en commissaris voor kinderrechten…


Lees meer

Individuele donaties voor Oekraine dankbaar ontvangen en goed besteed

We ontvingen, na de start van het conflict, maar liefst 10.000 euro aan individuele donaties om kinderen in Oekraïne te …


Lees meer

Oekraiense kinderen, zijn ze in beeld?

De quickscan ‘Oekraïense kinderen, zijn ze in beeld?’ van Defence for Children laat zien op welke manier de kwetsbaarhed…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee