Scroll down

Alternate Text
News banner

Individuele donaties voor Oekraïne dankbaar ontvangen en goed besteed

We ontvingen, na de start van het conflict, maar liefst 10.000 euro aan individuele donaties om kinderen in Oekraïne te helpen. We willen hierbij de kinderen van basisschool De Optimist in Almere speciaal bedanken voor hun met een sponsorloop bijeengebrachte bijdrage. Het hele gedoneerde bedrag ging rechtstreeks naar onze Oekraïense partnerorganisatie de All-Ukrainian Foundation for Children’s Rights (AUFCR). Van hen ontvingen we een overzicht waaruit blijkt waaraan deze giften zijn besteed. Kort gezegd is er afgerond 7.000 euro uitgegeven aan de ontwikkeling van les- en trainingsmaterialen, en aan relevante trainingen voor professionals, zoals psychologen, en vrijwilligers. Dit leidde tot verbetering van de psychosociale ondersteuning van kinderen en hun ouders in heel Oekraïne. Via acht kinderhulphubs in door het conflict getroffen gebieden en het opgerichte psychosociale netwerk in West-Oekraïne, worden er maandelijks tenminste 3.500 kinderen door AUFCR bereikt. De resterende 3.000 euro is besteed aan de noodzakelijke ondersteunende taken van AUFCR. 

Les- en trainingsmaterialen

Dankzij de donaties kon AUFCR les- en trainingsmaterialen ontwikkelen. Het gaat vooral om materialen voor professionals, zoals psychologen en pedagogen. Er is ook materiaal ontwikkeld voor regionale coördinatoren en vrijwilligers die in door het conflict getroffen regio’s in Oekraïne humanitaire pakketten (onder andere voedsel, dekens, kleding etc.) uitdelen. Hierin staan onder andere aanbevelingen over hun eigen veiligheid en die van de burgerbevolking. Daarnaast is er lesmateriaal gemaakt met informatie voor kinderen en ouders, bijvoorbeeld over de bescherming tegen mijnen en andere explosieven, en tips om de mentale gezondheid van kinderen in de gaten houden. Met de les- en trainingsmaterialen zijn tenminste 2.500 kinderen direct en 8.300 kinderen indirect bereikt.

Training van professionals en psychosociale hulp

De giften maakten het ook mogelijk om tenminste 60 zogenaamde CSP-(community + support + protection) professionals, zoals pedagogen en psychologen, te trainen. Deze kunnen daardoor psychosociale ondersteuning bieden aan kinderen in de in de vuurlinie gelegen dorpen en steden. Dit doen zij in speciaal voor dit doel opgerichte kinderhulphubs, die in acht direct door het conflict getroffen oblasten (een bestuurlijke eenheid, te vergelijken met een provincie) in het oosten, noorden en zuiden van Oekraïne zijn gevestigd. Binnenkort opent AUFCR in Odessa een negende hub. Andere professionals hebben duizenden ontheemde kinderen, in acht oblasten in het veiligere westen van Oekraïne, weten te bereiken met psychosociale activiteiten. Zo speelden deze kinderen bijvoorbeeld ‘fun football’ en ondernamen ze samen andere sportieve en creatieve activiteiten. Ook gingen ze op excursies en ontvingen ze groeps- en individuele therapie. In totaal ontvangen maandelijks tenminste 3.500 kinderen psychosociale ondersteuning.

Sasha's*verhaal, verteld door coördinator oblast Zakarpattia

“Sasha is een jongen van twaalf jaar. Hij komt uit een klein dorp in de Mykolaiv regio. Van dit dorp is nog maar weinig over. Sasha werd met zijn jongere zusje en zijn moeder geëvacueerd naar de stad Mykolaiv. Omdat die stad continu werd beschoten, was de familie gedwongen naar het (veiligere) westen van Oekraïne te gaan. Daar kreeg Sasha last van nachtelijke angsten. Hij huilde veel en miste zijn thuis, vrienden en school. Hij durfde bijna niet meer naar buiten te gaan, zelfs op veilige plekken was hij bang voor bommen en beschietingen. Gelukkig konden onze psychologen hem snel psychische hulp bieden. Sasha ging steeds vaker deelnemen aan sportevenementen en excursies, en hij maakte nieuwe vrienden. We zien steeds vaker een lach op zijn gezicht verschijnen.”

Bedankje directeur AUFCR, Yevgeniya Pavlova 

“We zijn de donateurs uit Nederland erg dankbaar. Met hun gift ondersteunen ze de meest kwetsbare burgers van Oekraïne tijdens de oorlog. Veel nationale en internationale organisaties voorzien in het verlenen van humanitaire bijstand aan de burgerbevolking. Het grote probleem is het bij elkaar sprokkelen van voldoende geld voor psychosociale ondersteuning en activiteiten, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor de mentale gezondheid van de betrokken kinderen. Helaas neemt het aantal kinderen en ouders dat behoefte heeft aan ondersteuning toe. Dankzij het begrip en de giften van mensen uit Nederland zijn wij in staat Oekraïense kinderen die lijden onder het conflict, en hun ouders te helpen.”

Ook Defence for Children wil alle donateurs van harte bedanken voor hun gift. Onze partner AUFCR kon en kan dankzij uw donaties daadwerkelijk iets betekenen voor alle kinderen in Oekraïne die lijden onder de verwoestende gevolgen van het nog steeds voortdurende conflict.

*De naam van de jongen is op verzoek van zijn moeder gewijzigd in Sasha.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hulp voor Oekraiense kinderen in Odessa

Onze partnerorganisatie Faith Hope Love in Odessa (Oekraïne) ondersteunde in 2022 ruim 1.100 kinderen en volwassenen die…


Lees meer

Internationaal Strafhof: deportatie Oekraiense kinderen oorlogsmisdaad

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) houdt de Russische president Poetin en commissaris voor kinderrechten…


Lees meer

Oekraiense kinderen, zijn ze in beeld?

De quickscan ‘Oekraïense kinderen, zijn ze in beeld?’ van Defence for Children laat zien op welke manier de kwetsbaarhed…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee