Scroll down

Alternate Text
News banner

VN-rapporteur: stop racisme tegen kinderen in Nederlands onderwijs

De VN-rapporteur voor racisme en xenofobie, Tendayi Achiume, deed onderzoek naar racisme in Nederland en publiceerde hierover een rapport met aanbevelingen. Zij sprak met verschillende groepen in de samenleving om beter zicht te krijgen op institutioneel racisme in Nederland, waaronder racisme in het onderwijs. Uit de VN-rapportage blijkt dat kinderen in Nederland worden geconfronteerd met racisme en discriminatie in het onderwijs. Dit is een schending van het VN-Kinderrechtenverdrag en moet worden tegengegaan. Defence for Children roept de overheid op de aanbevelingen in het rapport op te volgen. 

Recht op onderwijs zonder discriminatie

Volgens artikel 28 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen recht op onderwijs en volgens artikel 2 is discriminatie verboden. Kinderen hebben dus recht op onderwijs zonder gediscrimineerd te worden. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid kinderen te beschermen tegen alle vormen van discriminatie en passende maatregelen te nemen, zodat zij onderwijs kunnen volgen zonder racisme en discriminatie te ervaren.

Racisme en discriminatie in het onderwijs

In het rapport betoogt de VN-rapporteur dat de onderwijssector de dynamiek van de arbeidsmarkt weerspiegelt. Net zoals op de arbeidsmarkt worden etnische en religieuze minderheden gediscrimineerd. De VN-rapporteur noemde het Jaarrapport Integratie 2018 om aan te tonen hoe kinderen worden geraakt in het onderwijs. In 2016 ging ongeveer 30 procent van tweede generatie Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Nederlands-Antilliaanse kinderen niet meer naar school. Kinderen uit minderheidsgroepen gaan minder vaak naar middelbaar onderwijs dan andere Nederlandse kinderen. Ook slagen kinderen uit gemarginaliseerde groepen minder vaak voor hun middelbaar eindexamen dan niet-gemarginaliseerde kinderen. De VN-rapporteur was verbaasd te horen dat sommige kinderen uit een lager onderwijsadvies krijgen op grond van hun afkomst en onderwijsniveau of economische klasse van hun ouders.

Op universiteiten worden studenten ook gediscrimineerd. Universiteitsstudenten uit minderheidsgroepen gaven in gesprek met de VN-rapporteur aan dat er geen grens ligt tussen discriminatie en vrijheid van meningsuiting op de universiteiten. Vaak worden racistische opmerkingen gezien als een vorm van meningsuiting.

Aanbevelingen van de VN-rapporteur

De VN-rapporteur geeft in haar rapport verschillende aanbevelingen. Zij adviseert de Nederlandse overheid de integratie van kinderen uit gemarginaliseerde groepen in het onderwijs te bevorderen en meer te investeren om sociale ongelijkheid tegen te gaan. Overheidsbeleid heeft een directe impact op minderheidsgroepen. Volgens de VN-rapporteur is het dan ook van belang dat deze groepen worden betrokken bij het onderwijs- en integratiebeleid.

Samen zijn we sterk

Kinderen staan niet alleen in de strijd tegen racisme en discriminatie in het onderwijs. Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) droeg bij aan het rapport van de VN-rapporteur. Defence for Children onderschrijft de aanbevelingen en vindt dat elk kind het recht heeft op onderwijs, zonder geconfronteerd te worden met racisme en discriminatie. Wij staan zodoende achter de aanbevelingen van de VN-rapporteur. Defence for Children zet zich in om racisme en discriminatie jegens kinderen via projecten en de Kinderrechtenhelpdesk actiever te detecteren en te bestrijden. Mocht je het idee hebben dat je zelf of een kind dat je kent racisme of discriminatie hebt meegemaakt, dan kun je contact opnemen met de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

VN-Comite: Nederland moet maatregelen nemen om racisme tegen kinderen te stoppen

Op 25 augustus j.l. heeft het VN-Comité inzake rassendiscriminatie aanbevelingen gedaan aan Nederland om racisme tegen t…


Lees meer

Docent op non-actief na racistische opmerking

Een docent op een Amsterdamse middelbare school is op non-actief gesteld om beledigende en racistische opmerkingen die h…


Lees meer

Experts in gesprek over racisme en kinderrechten

Sinds de moord op George Floyd in de Verenigde Staten zijn er wereldwijd, ook in Nederland, protesten tegen racisme en d…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee