Scroll down
Foto credits: Mona van den Berg
Een jongen die voor de rechten van meisjes opkomt, dat is niet heel gebruikelijk in het dorp van Ibrahim (21) uit Sierra Leone. Het wordt hem zelfs niet altijd in dank afgenomen.
“Al zolang ik me kan herinneren ben ik bezig om op te komen voor meisjes. Ik vind het vreselijk dat ze door veel mannen niet goed worden behandeld. Onderwijs zou volgens veel mensen niets zijn voor een meisje. En door hen te besnijden willen ze meisjes klaarmaken voor een kindhuwelijk. In mijn land is het zo dat een meisje dat wordt verkracht en zwanger raakt, moet trouwen met haar verkrachter. Dit soort denkbeelden kloppen echt niet. Daarom probeer ik de mentaliteit die in Sierra Leone over meisjes heerst te veranderen.”
Al op jonge leeftijd was Ibrahim voorzitter van een door Defence for Children Sierra Leone opgezette jeugdgroep op school. “Vanuit die positie werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een workshop van de Girls Advocacy Alliance. Ze waren bezig met het opzetten van een Boys and Young Men Group, om op te komen voor meisjesrechten.” Ibrahim besloot zich meteen aan te sluiten. “Door ons op die manier te verenigen, kunnen we nog meer doen. Wij zijn als jongens niet zo kwetsbaar. Wij kunnen andere jongens en mannen aanspreken op slecht gedrag. En daarnaast luisteren sommige mensen ook niet naar meisjes. Wij moeten daarom die belangrijke boodschap overbrengen.”
De jongensgroep waarvan Ibrahim deel uit maakt, zet verschillende activiteiten op. “In de dorpen in de regio organiseren we bijenkomsten en workshops of we laten mensen kennismaken met een onderwerp door theater. Ook gaan we in gesprek met traditionele chiefs en andere lokale leiders. Met hen moeten we goed samenwerken om verandering te brengen. Tenslotte vergroten we ons bereik enorm met onze radioshow.” En gelukkig ziet Ibrahim verbetering. “Meisjes weten nu veel beter wat hun rechten zijn en kunnen voor zichzelf opkomen. Ze zien hun eigen potentieel.”
Over de vraag waarop hij het meest trots is, hoeft Ibrahim niet lang na te denken. “Dat is dat we het voor elkaar hebben gekregen dat daders van seksueel misbruik nu veel beter berecht worden. Vroeger vond zo’n zitting plaats in de stad. Niet iedereen kon het zich veroorloven om daarnaartoe te gaan om te getuigen. Met de jongerengroep zijn we toen een lobby begonnen. We spraken met parlementariërs en raadsleden, schreven brieven en voerden campagne. Uiteindelijk komt nu een keer per maand een rechter van het hooggerechtshof naar onze community voor een zitting.”
Een mooie overwinning, maar er moet volgens Ibrahim nog een hoop gebeuren voordat meisjes en jongens gelijk zijn. “We moeten blijven strijden voor een toekomst vol met opgeleide vrouwen.” Wat zijn eigen toekomst betreft: “Ik zie mezelf over een aantal jaar als een van de betrouwbare leiders van ons land. Een leider die iets verandert in ieders leven, dus ook dat van meisjes.”