Scroll down

Alternate Text

“De wetgeving op kinderrechten is wel zover, alleen de praktijk nog niet.”

Sophie is een enthousiaste leerling van dertien jaar met het syndroom van Down. Ze zit in groep acht van een reguliere basisschool en is toe aan de volgende stap. Maar ondanks haar vmbo-advies (met ondersteuning) lijkt het vinden van een reguliere vervolgopleiding in de buurt onmogelijk. Toch geeft moeder Astrid niet op en zoekt ze verder, naar een school waar Sophie zich welkom voelt.

“Al in groep vijf kregen we te maken met een ambulant begeleider die begon over speciaal voorgezet onderwijs. Maar ze deed het hartstikke goed op de reguliere basisschool, dus waarom niet op dezelfde manier doorstromen? Een ontwikkelingspsycholoog die Sophie al jaren volgt en begeleidt, sterkte ons in dit idee. We zochten een school in de buurt. Dit bleek een totale deceptie. Ze wisten dat ze haar niet konden weigeren met een vmbo-advies, maar ze wierpen zoveel bezwaren op, dat we ons afvroegen: hoe welkom is Sophie hier eigenlijk? Hierna volgden meerdere afwijzingen. Zelfs in het speciaal onderwijs, omdat ze hier weer ‘te goed’ voor was. Heel onrechtvaardig allemaal en dan zakt de moed je wel in de schoenen.

Het contact met Defence for Children was bemoedigend. Het gaf me de legitimatie vol te houden. Er staan hier vijf verschillende kinderrechten onder druk. Maar de praktijk loopt achter op de wetgeving. Met andere woorden: je kan wel gelijk hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat je het krijgt. En al helemaal niet dat je kind zich welkom voelt. En dat is uiteindelijk waar het om draait. Wat dat betreft heeft inclusief onderwijs nog een lange weg te gaan. Terwijl het zo’n verrijking is, zowel voor het kind als voor de omgeving. Toch geloof ik dat het kan, want als je er van jongs af aan mee opgroeit, vind je het volstrekt normaal.

Op dit moment hebben we nog twee opties voor mogelijke middelbare scholen. Sophie zou in januari proefdraaien, maar dat gaat helaas vanwege corona niet door. Ik heb nog geen definitieve toezegging, maar heb goede hoop dat ze bij één van de twee terecht kan. Ze liggen beiden een stuk verder bij ons vandaan. Uiteraard hebben we liever een school in de buurt, maar voor een school waar ze welkom is, rijden wij graag een stukje om.”

Rechten die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag worden helaas niet altijd nageleefd, zoals in de situatie van Sophie. De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children biedt kinderen en ouders, en advocaten en hulpverleners juridisch advies en ondersteuning bij vragen over kinderrechten, zoals over inclusief onderwijs, het gedeelte van ons werk dat het Gehandicapte Kind mogelijk maakt.

Het meisje op de foto is niet Sophie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee