Mulock Houwer-lezing voor de 11e keer gehouden
Ieder kind heeft recht op spelen. Kinderen en jongeren spelen steeds meer online. Dit biedt mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een van die risico’s zijn de steeds sluwere verdienmodellen achter digitale spellen, wat kan leiden tot economische uitbuiting van kinderen.
Dit jaar stond de Mulock Houwer-lezing – gehouden op 24 november in het Kinderrechtenhuis te Leiden - in het teken van kinderrechten in de digitale wereld. Vanuit beide perspectieven — kansen en uitdagingen —besprak hoogleraar Recht en Digitale Technologie Simone van der Hof hoe de rechten van kinderen in deze digitale omgeving op een evenwichtige wijze gewaarborgd kunnen worden.
Vrij spel in het gedrang
Het VN-Kinderrechtencomité vond de commercialisering van spel in 2013 al een heel zorgelijke ontwikkeling. In 2021 vraagt het comité vervolgens specifiek aandacht voor steeds handiger verborgen marketingstrategieën en manipulatieve spel-aspecten, zoals die op gokken lijken. Daarbij is het vooral het commerciële belang en niet het belang van het kind dat voorop staat. In de Mulock Houwer-lezing, werd ingegaan op manieren hoe het belang van het kind in de digitale wereld centraal kan blijven staan.
Mulock Houwer
Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) was decennialang een van de gezichtsbepalende figuren in de Nederlandse kinderbescherming. Hij was in zijn jeugd zelf onderdeel van ‘het systeem’ en gaf later leiding aan de instelling waar hij als kind zelf had gewoond. Van eind jaren dertig tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw kon niemand op het terrein van de kinderbescherming om Mulock Houwer heen.
De jaarlijkse Mulock Houwer-lezing werd dit jaar voor de 11e keer gehouden. Defence for Children, en Nederlands Jeugdinstituut organiseren de lezing, in samenwerking met Pro Juventute en Canon Zorg voor de Jeugd.