Online Veiligheid in Jeugdinstellingen
De werkwijze van loverboys is veranderd. In het verleden was er sprake van een jongeman die zijn slachtoffers opzoekt op het schoolplein of in de disco en verleidingstechnieken toepast om zijn slachtoffers in de prostitutie te dwingen. Nu zijn loverboys actief op het internet, gaan bruter te werk en chanteren gelijk met naaktbeelden.
Door de komst van het internet is er een explosieve stijging van het aantal loverboyslachtoffers. Het internet biedt een aantal voordelen aan loverboys; zij kunnen makkelijker slachtoffers vinden en er is een lagere pakkans. Ze kunnen contact onderhouden met honderden meisjes tegelijkertijd. Het internet is anoniem, waardoor meisjes sneller over (seksuele) grenzen gaan. Zodra er een naaktbeeld is, wordt dat ingezet als chantagemiddel om het meisje in de prostitutie te laten werken.
Iedereen die met jongeren werkt zou zich moeten verdiepen in de social media apps die jongeren gebruiken, zoals Instagram, Snapchat en Whatsapp. Het is belangrijk dat professionals die met jongeren werken de taal kennen en de terminologie begrijpen wanneer een jongere bij hen komt met een probleem. Online gedrag moet een standaard en terugkerend thema zijn in de begeleiding van jongeren in (gesloten) instellingen.
De folder Online Veiligheid in Jeugdinstellingen biedt handvatten voor jeugdzorgwerkers om veiligheid op het internet te bespreken met jongeren in (gesloten) jeugdinstellingen, ter preventie van seksuele uitbuiting. Verschillende kanten van internetveiligheid worden belicht: onder andere hoe loverboys te werk gaan, hoe jongeren zichzelf kunnen beschermen en hoe zij anderen kunnen beschermen. De folder is ontwikkeld in samen met de Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting, waar Defence for Children - ECPAT deel van uitmaakt, en bevat tips voor jeugdzorgmedewerkers, tip voor jongeren zelf, vragenlijsten en een quiz. Naast de folder zijn ook posters en stickervellen kosteloos aan te vragen door een mail te sturen aan info@defenceforchildren.nl.