Down to Zero in Latijns-Amerika: hoe beschermen gemeenschapsleiders kinderen tegen seksuele uitbuiting?
Onlangs waren de vertegenwoordigers van de Down to Zero-alliantie bijeen in Colombia om in gesprek te gaan met gemeenschapsleiders uit vier Latijns-Amerikaanse landen. De bijeenkomst ging over de preventie en bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen binnen hun gemeenschappen in Colombia, Bolivia, Guatemala en de Dominicaanse Republiek. Het doel van de bijeenkomst was om kennis en ervaringen uit te wisselen en om van elkaar te leren. Barbara de Meijere, projectcoördinator Sexual Exploitation en Pauline Bove, Project Officer Advocacy vertegenwoordigden Defence for Children – ECPAT Nederland.
De bijeenkomst maakt deel uit van het Down to Zero-programma Step Up the Fight Against Sexual Exploitation of Children (SUFASEC). Het programma heeft als doel dat kinderen beter beschermd worden tegen seksuele uitbuiting, on- en offline. De Down to Zero-alliantie werkt met diverse stakeholders en focust zich op preventie en bewustwording.
Beschermen van kinderen in gemeenschappen
Volgens de gemeenschapsleiders uit de vier landen heerst er veel armoede in hun gemeenschap, wat kinderen extra kwetsbaar maakt voor seksuele uitbuiting. De leiders hebben verschillende ideeën voor het beschermen van kinderen in hun gemeenschappen. Volgens hen is het belangrijk dat leraren en sleutelfiguren uit de lokale toerismesector getraind worden om seksuele uitbuiting te herkennen. Daarbij is het samenwerken met families belangrijk. Met name het betrekken van vaders en mannen, omdat geweld tegen meisjes en vrouwen veel voorkomt in deze gemeenschappen. Door te werken aan een groter bewustzijn onder mannen, willen leiders gendergerelateerd geweld voorkomen.
Migratie
Niet alleen de gemeenschapsleiders kwamen samen, maar ook de projectteams kwamen bijeen voor een sessie over een regionale lobby- en advocacystrategie. Deze strategie focust op seksuele uitbuiting in de context van migratie, iets waar alle landen in het project mee te maken hebben. De teams bespraken hoe ze hierin gezamenlijk kunnen optrekken. De strategie is nu nog in ontwikkeling. Ook kwamen de projectpartners van SUFASEC samen om de voortgang en impact van het project te analyseren.
Evenement ‘La Muralla Soy Yo’
De bijeenkomt werd afgesloten met een feestelijk evenement: ‘La Muralla Soy Yo’, ofwel ‘Ik ben de muur’. Het evenement werd georganiseerd door Defence for Children International - ECPAT partner Fundación Renacer uit Colombia, samen met de gemeente van Cartagena, Colombia. Tijdens het evenement werden er prijzen uitgereikt voor de beste initiatieven, verdeeld in vier categorieën die zich inzetten tegen seksuele uitbuiting: dienstverleners in toerisme; NGO’s; lokale gemeenschappen; en jongerencollectieven.
Samenwerking versterken
De bijeenkomst in Colombia was een waardevolle gelegenheid voor gemeenschapsleiders en projectteams om de samenwerking te versterken. Met deze gezamenlijke inspanningen kunnen we kinderen beter beschermen, waardoor zij zich in alle veiligheid optimaal kunnen ontwikkelen.