Scroll down

Alternate Text
News banner

Petitie ter ondersteuning van EU wetgeving tegen online seksueel misbruik kinderen

Online seksueel misbruik van kinderen is wereldwijd een groot probleem. In Nederland is het zelfs de meest voorkomende vorm van seksueel geweld onder 16- en 17-jarigen. Het Justice Initiative ‘Not Safe for Kids’ vraagt aandacht voor het Europese wetsvoorstel ter voorkoming en bestrijding van online seksueel kindermisbruik. Samen met slachtoffers, academici en NGO’s uit heel Europa wil het Justice Initiative mensen aanmoedigen de wet te steunen om internet veiliger voor kinderen te maken. Defence for Children – ECPAT ondersteunt het initiatief.

Kinderen zijn kwetsbaar voor online seksueel misbruik

Elke drie seconden wordt een kind online blootgesteld aan misbruik. Dagelijks verschijnen nieuwsberichten met schrijnende verhalen van online kindermisbruik, waarbij soms honderden kinderen door één persoon worden afgeperst met naaktfoto’s. De verspreiding van materiaal van online kindermisbruik op internet is de afgelopen tien jaar meer dan vertienvoudigd. Zo ontving de Nederlandse politie in 2011 nog 3.500 meldingen en in 2021 waren er 36.000 meldingen. Kinderen zijn kwetsbaarder voor online seksueel misbruik en geweld dan ooit tevoren, maar er is geen wet die online dienstverleners verplicht om hen hiertegen te beschermen.

Maak gebruik van bestaande technologie

De belangrijkste wens van slachtoffers van online seksueel misbruik is dat het materiaal van het internet wordt verwijderd. “Zij moeten leven met het trauma dat de ergste momenten van hun leven continu op internet circuleren en de angst om herkend te worden. Het is daarom van het grootste belang dat misbruikmateriaal wordt opgespoord, gemeld en verwijderd. We kunnen niet rechtvaardigen dat crimineel materiaal voortdurend wordt verspreid, terwijl er oplossingen bestaan die de privacy beschermen én dit illegale beeldmateriaal kunnen opsporen en verwijderen”, zegt Corinne Dettmeijer, ambassadeur van Child Safety in Europe.

Afweging fundamentele rechten niet door bedrijven

Volgens Celine Verheijen van Defence for Children – ECPAT hebben tools om online kindermisbruik op te sporen effect op fundamentele rechten van alle internetgebruikers. “In een democratie zou de afweging van fundamentele rechten, zoals privacy en bescherming, niet bij bedrijven moeten liggen, maar bij de wetgever en rechters. Op dit moment bepaalt een social media-platform nog zelf óf en welke maatregelen zij neemt om kindermisbruik tegen te gaan. Het EU-wetsvoorstel zorgt ervoor dat ieder online platform preventieve maatregelen neemt en dat bij het gebruik van detectietools ieders belang zorgvuldig wordt gewogen.”

Onderzoek van Defence for Children – ECPAT toont aan dat 72% van de Nederlanders vindt dat de Europese Unie in actie moet komen en met wetgeving moet komen om technologiebedrijven verantwoordelijk te stellen voor het online seksueel misbruik dat plaatsvindt op hun platformen. Iedereen die het hiermee eens is, kan de petitie ondertekenen.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee