Scroll down

Alternate Text
News banner

Tweede Kamer wil ook een betere motivatie in vonnissen van zedenzaken

Minister Yesilgöz (Justitie) gaat in gesprek met het openbaar ministerie en de rechtspraak over de motivering van straffen die rechters opleggen wegens seksuele uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie en seksueel misbruik met minderjarigen. Dit naar aanleiding van een motie van de leden Van der Werf (D66), Kuik (CDA), Eerdmans (JA21) en Michon-Derkzen (VVD). Defence for Children-ECPAT deed in 2020 onderzoek naar straftoemeting in zaken van seksuele uitbuiting van minderjarigen en concludeerde toen ook dat inzicht in de opgelegde straf gedeeltelijk ontbreekt.

Meestal één dag onvoorwaardelijke gevangenisstraf

De motie werd ingediend naar aanleiding van onderzoek dat de VU Amsterdam in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd. Hieruit bleek dat de rechter in zaken van betaalde seks met minderjarigen meestal een veel mildere straf oplegt dan is geëist. In de meeste zaken waarbij iemand betaalde voor seks met een minderjarige eist de officier van justitie een onvoorwaardelijk deel van de gevangenisstraf van tussen de 3 en 6 maanden. De rechter legt in driekwart van die zaken slechts 1 dag onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, al dan niet gecombineerd met een voorwaardelijk deel en een taakstraf. De vermoedelijke reden voor het opleggen van één dag onvoorwaardelijke gevangenisstraf is dat de rechter bij dit delict alleen een taakstraf mag opleggen wanneer daarnaast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf wordt opgelegd.

Straftoemeting gedeeltelijk onbegrijpelijk

In het onderzoek 'Bestraffing van seksuele uitbuiting van minderjarigen gewogen. Een jurisprudentieonderzoek naar de straftoemetingsbeslissingen van rechters', analyseerde Defence for Children-ECPAT 145 uitspraken via rechtspraak.nl. Hieruit bleek dat de rechter in mensenhandelzaken met een minderjarig slachtoffer het vaakst een deels voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegde. Hoe de hoogte van de straf is bepaald, wordt in de motivering onvoldoende uitgedrukt waardoor de straftoemeting gedeeltelijk onbegrijpelijk blijft. Defence for Children – ECPAT vindt het daarom belangrijk dat meer aandacht wordt besteed aan strafmotivering wanneer het gaat om seksuele uitbuiting van minderjarigen en is benieuwd naar de opbrengsten van het gesprek tussen de minister en de rechtspraak.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee