Scroll down

Alternate Text
News banner

Zorgelijk: beeldmateriaal kindermisbruik blijft online door nieuwe EU-privacywetgeving  

Het aantal meldingen van online kindermisbruik in Europa is sinds de inwerkingtreding van de Europese privacywetgeving in december met 46 procent afgenomen. ICT-bedrijven als Facebook gebruiken sinds de nieuwe wetgeving geen software meer om online kindermisbruik op te sporen. Kinderrechtenorganisaties CKM, Defence for Children-ECPAT, International Justice Mission en Terre des Hommes slaan alarm. Zij stellen dat de privacy van daders nu voorrang krijgt boven de bescherming van jonge slachtoffers van kindermisbruik.

In september 2020 heeft de Europese Commissie een tijdelijke regeling voorgesteld, zodat ICT-bedrijven kunnen doorgaan met het gebruik van software om online kindermisbruik op te sporen, nadat de Europese privacywetgeving (Electronic Communications Code (EECC)) op 20 december 2020 in werking trad. Bedrijven gebruiken die software al sinds 2009. De tijdelijke regeling geldt totdat een definitieve wetgeving ingaat die in ontwikkeling is. Helaas heeft het Europese Parlement niet ingestemd met de tijdelijke regeling en zijn ICT-bedrijven gestopt met het gebruik van de software. Hierdoor kunnen afbeeldingen van kindermisbruik ongestoord worden verspreid via sociale media. Elke dag dat de tijdelijke regeling niet geldt, lopen kinderen online gevaar. Kinderrechtenorganisaties in heel Europa roepen Europarlementariërs op druk uit te oefenen om te zorgen dat prioriteit wordt gegeven om op korte termijn een bijeenkomst te organiseren over de tijdelijke regeling en te zorgen dat deze wordt geaccepteerd.

Online kindermisbruik neemt tijdens coronacrisis juist toe 

Volgens de EU-commissie voor de rechten van het kind is het aantal meldingen met bijna de helft gedaald, terwijl het online kindermisbruik niet is afgenomen. Integendeel: volgens Europol wordt sinds het begin van de pandemie meer naar materiaal van online kindermisbruik gezocht op het internet en wordt er ook meer van verspreid. Ook proberen criminelen actiever in contact te komen met kinderen. Des te meer redenen dat bedrijven proactief kindermisbruik opsporen en van het internet verwijderen. 

Bezwaren van het Europees parlement

Binnen het Europese Parlement is er met name verdeeldheid over het scannen van tekst in chatgesprekken op signalen van grooming (online kinderlokken). Zij vrezen voor de privacy van EU-burgers. Om privacy te beschermen heeft het Europees Parlement voorwaarden voorgesteld waaraan software om kindermisbruik op te sporen aan moet voldoen. De anti-grooming tools die aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden voldoen, zouden volgens de kinderrechtenorganisaties dan ook gebruikt mogen worden. Kinderrechtenorganisaties roepen op om te werken aan een gedegen permanente wetgeving en in de tussentijd een positie van status quo ante te hanteren, zodat bedrijven de software kunnen gebruiken zoals ze afgelopen decennia deden om kindermisbruik op te sporen.

Onverkoopbaar voor slachtoffers 

Voor slachtoffers van kindermisbruik waarvan beeldmateriaal via internet wordt gedeeld, is het onverkoopbaar dat het onmogelijk wordt gemaakt voor ICT-bedrijven in Europa om beeldmateriaal van kindermisbruik proactief te verwijderen. Zij hebben iedere dag last dat de meest pijnlijke en vernederende momenten van hun leven online te zien zijn, zo stellen de kinderrechtenorganisaties.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nieuw onderzoek toont aan dat ouders zich meer zorgen maken over online veiligheid kinderen

Vandaag, op de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, presenteert…


Lees meer

Kabinet steunt Europese verordening tegen online kindermisbruik niet: miljoenen kinderen blijven onbeschermd

Voorlopig blijft een effectieve Europese aanpak tegen online seksueel misbruik van kinderen uit. Het kabinet gaat de Eur…


Lees meer

Oproep aan regering: Steun de EU verordening tegen seksueel misbruik

Namens twaalf organisaties doen we een oproep aan de Nederlandse regering: neem een constructief en positief standpunt i…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee