Scroll down

Alternate Text

Dossier: Online kindermisbruik

De achtergrond

Bijna alle jongeren maken gebruik van het internet. Thuis, op school en op straat via hun smartphone. Naast alle goede dingen, brengt het internet ook risico’s mee.

Sexting en grooming

Sexting betekent het sturen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s. Dat gebeurt meestal via de smartphone. Sexting kan ook bestaan uit het enkel sturen van berichten over seks of iemand online aanspreken over seks. Wordt een bericht beantwoord, dan is er sprake van sexchatting. Wordt iemand gechanteerd als gevolg van sexting, dan wordt dat sextortion genoemd. Grooming is digitaal kinderlokken. Er is sprake van grooming als een volwassene online of via mobiel contact legt met een kind, met de intentie om dat kind te ontmoeten met het doel om seksueel misbruik te plegen. Contacten kunnen bijvoorbeeld gelegd worden via sociale netwerksites, online games of chatprogramma’s, maar ook de sms en e-mail vallen hieronder.

Online beeldmateriaal van kindermisbruik

Online beeldmateriaal van kindermisbruik zijn afbeeldingen van een kind dat betrokken is bij echte dan wel gesimuleerde seksuele activiteiten of het afbeelden van geslachtsdelen van een kind voor hoofdzakelijk seksuele doeleinden. Het internet heeft voor een enorme toename gezorgd als het gaat om verspreiding en uitwisseling van afbeeldingen en filmpjes van kindermisbruik. Het bekijken, verspreiden, tentoonstellen, vervaardigen, invoeren, doorvoeren, uitvoeren of in voorraad hebben ervan is strafbaar. Wanneer iemand afbeeldingen van kindermisbruik tegenkomt, kan dit gemeld worden bij het Meldpunt Kinderporno.

Digitale opvoeding

Defence for Children – ECPAT vindt dat ouders, verzorgers, scholen en instellingen een belangrijke rol spelen om kinderen digitaal op te voeden en bewust te maken van de mogelijkheden en gevaren op internet. Dat gebeurt nog te beperkt. Voorlichting over online veiligheid moet veel intensiever en structureler gebeuren. Seksuele voorlichting en online veiligheid moeten sterk verankerd zijn in de hele leergang van het onderwijs en docenten dienen goed toegerust te zijn om de onderwerpen te doceren. Voor jeugdwerkers en ouders heeft Defence for Children - ECPAT materialen ontwikkeld ter ondersteuning van digitale opvoeding.

Europese wetgeving

De Europese Commissie publiceerde in juli 2020 de EU-strategie voor een effectievere strijd tegen seksueel misbruik van kinderen. De strategie biedt een alomvattende reactie op de groeiende dreiging van seksueel misbruik van kinderen, zowel offline als online. De strategie richt zich onder andere op wetgeving om seksueel misbruik van kinderen op het internet doeltreffend aan te pakken, onder meer door relevante aanbieders van onlinediensten te verplichten bekend materiaal van seksueel misbruik van kinderen te detecteren, te verwijderen en te melden aan de autoriteiten. Of deze wetgeving er komt is nog de vraag, maar onderzoek van Defence for Children-ECPAT in acht Europese landen laat zien dat er brede steun is voor wetgeving dat techbedrijven verplicht om proactief kindermisbruik tegen te gaan.

Meer informatie:

Celine Verheijen

“Europese burgers vinden het internet niet veilig voor kinderen blijkt uit ons onderzoek. Zo’n driekwart van de ondervraagden (73%) is van mening dat kinderen niet online kunnen gaan zonder te worden benaderd door volwassenen die hen kwaad willen doen. Een ruime meerderheid van de ondervraagden, 68%, vindt zelfs dat bedrijven die digitale diensten leveren via wetgeving verplicht moeten worden om technologische opsporingsmiddelen in te zetten in de strijd tegen online kindermisbruik."

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee