Scroll down

Alternate Text
News banner

Leeftijdsregistratie vluchtelingenkinderen op grote schaal gesaboteerd in Griekenland

Vluchtelingenkinderen die aankomen in Griekenland worden door de autoriteiten daar op grote schaal als meerderjarig geregistreerd. Dat blijkt uit onderzoek van documentairemakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, die hun bevindingen publiceerden op Brandpunt+. Zij spraken voor dit onderzoek onder andere met Defence for Children en Griekse advocaten van onze Europese Kinderrechtenhelpdesk. Het meerderjarig verklaren van minderjarigen schendt het VN-Kinderrechtenverdrag en zorgt er onder meer voor dat deze kinderen uit voornamelijk Afghanistan en Syrië zonder zorg en steun op straat komen te staan en het zorgt ook voor problemen bij het herenigen met hun gezinnen.

 “Griekenland heeft moeite met de toestroom van vluchtelingen en de Griekse politie kent regelmatig hogere leeftijden toe aan jongeren”, stelt Van Driel. “In Griekenland komen veel alleenreizende minderjarigen aan om asiel aan te vragen. Sommigen willen herenigd worden met familie elders in Europa. Doordat hun leeftijd na aankomst vaak fout wordt geregistreerd, zorgt dit voor problemen en vertraging in hun procedure. Jongeren komen daardoor op straat te leven, moeten langer dan nodig op een Grieks eiland zitten, kunnen niet naar school en niet verder met hun leven. Door de minderjarigen nu als meerderjarig te registreren, bestaan ze op papier niet meer en kan Griekenland onder de kinderrechtelijke verplichtingen uitkomen."

Gezinshereniging tegengewerkt

Naast het probleem van foutieve leeftijdsregistratie is het zeer zorgelijk dat gezinshereniging van kinderen met hun familie in Europa wordt tegengewerkt door andere landen. In het artikel op Brandpunt+ zegt Martine Goeman van Defence for Children hierover: “Een groot probleem is dat Europese landen onmogelijke eisen stellen. Zo worden officiële documenten uit het land van herkomst geëist binnen een beperkt aantal dagen. Dit is vaak niet haalbaar, waardoor kinderen van hun familie gescheiden blijven. De West-Europese landen lijken er alles aan te doen om asielkinderen buiten de deur te houden in plaats van hun rechten te respecteren.”

Van Driel en Blankevoort deden het onderzoek in het kader van hun transmediaproject Shadow Game (een coproductie met KRO-NCRV die najaar 2020 in haar volledigheid wordt gepubliceerd), waarin ze onderzoeken wat er met minderjarige vluchtelingen in Europa gebeurt.

Verkeerde leeftijdsregistratie

Het grensbureau Frontex en de Griekse Registratiedienst doen de leeftijdsregistratie samen. Volgens Frontex ligt de eindverantwoordelijkheid bij de Grieken. Maar gezien het proces achter gesloten deuren plaatsvindt, is er geen controle. Het Griekse ministerie van Buitenlandse zaken - die over vragen van de buitenlandse pers gaan - is om een reactie gevraagd op de aantijging dat de verantwoordelijkheid van de verkeerde leeftijdsregistraties bij hen ligt. Zij hebben de mail doorgestuurd naar de verantwoordelijke autoriteit, maar zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er snel een reactie komt.

Europese Kinderrechtenhelpdesk

Defence for Children is met steun van de Nationale Postcode Loterij een Europese Kinderrechtenhelpdesk gestart. In Griekenland maken we hiermee het werk van advocaten mogelijk om op te komen voor de rechten van vluchtelingenkinderen. Zo hebben zij al succesvol verkeerde leeftijdsregistraties kunnen terugdraaien.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee