Scroll down

Alternate Text
News banner

Bernice uit Ghana laat haar krachtige stem horen bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève

Bernice (25 jaar) uit Ghana was aanwezig bij de Vergadering van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) in Genève. De Mensenrechtenraad is een belangrijk orgaan van de Verenigde Naties dat zich richt op de naleving van de verdragen voor de mensenrechten. Tijdens deze 56e sessie sprak Bernice de plenaire sessie, waarbij diplomaten van over de hele wereld aanwezig waren, toe over de impact van klimaatveranderingen op meisjes. Daarnaast was Bernice panellid bij een side-evenement over de datakloof in participatie en leiderschap van meisjes.

De mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de VN-Mensenrechtenraad kreeg Bernice dankzij haar deelname aan het She Leads programma in Ghana. Bernice wist dat ze veel in zich had, maar ontwikkelde met behulp van She Leads een krachtige stem. Met deze krachtige stem helpt en vertegenwoordigt ze niet alleen meisjes in Ghana, maar ook internationaal.

VN-Mensenrechtenraad

Bernice was, samen met drie andere meiden, namens She Leads aanwezig bij de 56e sessie van de VN Mensenrechtenraad in Genève. Hier sprak ze de plenaire sessie toe over het effect van klimaatveranderingen op meisjes. Daarnaast was Bernice panellid in een side-evenement waarin de She Leads onderzoeksresultaten werden gepresenteerd over de datakloof met betrekking tot participatie en leiderschap van meisjes. Voor dit onderzoek was Bernice een onderzoekstagiaire bij onze technische partner Equal Measures 2030.

We hebben als ‘meisjes advocates’ data nodig om ons werk te kunnen doen. Data helpt ons te bepalen waar onze inzet het hardst nodig is, hoe we impact kunnen meten en waar we kunnen verbeteren. Tijdens een desk review ontdekte ik dat er veel data beschikbaar is over vrouwen, maar bijna niets over meisjes. Dit betekent dat we veel belangrijke feiten missen die nodig zijn voor overtuigende pleitbezorging. Het is ook belangrijk dat meisjes betrokken worden bij het verzamelen van data over hun eigen situatie. Op die manier begrijpen we beter waar we aan moeten werken.”

Bernice’s achtergrond

Bernice komt uit Capecoast, een vissersstadje aan de Zuidkust van Ghana. Mede dankzij de visie die haar moeder voor haar en haar zussen had, kon Bernice studeren tot en met de universiteit. Dit is allesbehalve gebruikelijk voor meisjes in haar gemeenschap. Door de toegenomen armoede in het land hebben veel jonge meisjes seks met jongens en mannen in ruil voor eten, maandverband of wat geld. Hierdoor worden veel meisjes jong zwanger gaan zij niet meer naar school.

Bernice vertelt: “Formeel mogen zwangere meisjes in Ghana op school blijven of na hun bevalling terugkeren naar school, maar er heerst veel stigma rond tienermoederschap. Je vrienden en klasgenoten lachen je uit. Iedereen zal naar je kijken en over je praten. Dat is Ghana.”

Van Ghana naar internationaal

Tijdens haar studie, komt Bernice in aanraking met het She Leads programma. Ze meldt zich na aandringen van vrienden aan en wordt geselecteerd om mee te doen. Ze neemt actief en zeer gemotiveerd deel aan alle trainingen en activiteiten. Bovendien is ze mentor voor veel andere meisjes in haar gemeenschap. Vanuit daar wordt ze gekozen om lid te worden van de She Leads Meisjesadviesraad van het pan-Afrikaanse programma onderdeel.

Als lid van deze Adviesraad werkt Bernice samen met meiden uit de zes programmalanden in Afrika om She Leads op regionaal niveau te adviseren. Hierdoor krijgt zij de mogelijkheid om voor het eerst buiten Ghana te reizen en te vliegen. “Ik huilde toen ik door She Leads de kans kreeg om voor het eerst buiten mijn land te reizen. Niemand van mijn familie heeft ooit gereisd. Ik ben de eerste in de familie die reist. Ik word nu gezien als een ster. She Leads heeft mij zoveel mogelijkheden gegeven.”

Sterke stem voor meisjes

Inmiddels is Bernice al drie jaar actief in She Leads. Ze groeide uit tot een sterke stem voor meisjes in Ghana. “Ik zie She Leads als een baken van hoop voor meisjes in mijn land. She Leads is er om meisjes aan te moedigen om leiderschapsposities in te nemen, om mee te doen, en mee te beslissen. Zorgen dat meisjes een eigen stem hebben. She Leads zorgt dat meisjes hun stem kunnen laten horen. En niet alleen laten horen, maar ook dat onze meningen worden meegenomen in beslissingen. Het helpt meisjes om te identificeren wat hun problemen zijn en hoe zij die zelf kunnen oplossen.

Terugkijkend op de afgelopen drie jaar, vertelt Bernice dat She Leads haar op het lijf geschreven is. “Ondanks dat ik had gestudeerd en geloofde dat ik veel kon, was er geen platform voor mij. En dat terwijl ik wist dat ik veel in mijn mars had. She Leads gaf mij een platform om te schitteren. Om gehoord te worden. Toen ik bij She Leads kwam, kreeg ik de ‘Ik Kan Het – kracht’ en kreeg ik veel mogelijkheden om te groeien en om mijn stem te laten horen. She Leads betekent heel veel voor mij.”

Impact She Leads

Bernice heeft ook nog een boodschap voor de mensen in Nederland die indirect bijdragen aan She Leads. Ze zegt: “Ook al bereikt She Leads alleen meisjes in sommige delen van Ghana en in sommige landen, is het effect van het programma veel groter. She Leads traint meisjes om weer andere meisjes te trainen, waardoor de impact steeds verder groeit. Het programma is fantastisch en geeft meisjes hoop. In mijn gemeenschap zien mensen mij nu als een meisje met een stem. Voor She Leads stemloos (voiceless). Ik had nooit kunnen spreken in bijvoorbeeld de VN Mensenrechtenraad zoals ik nu gedaan heb. Als ik via She Leads niet de training, aanmoediging en het platform had gekregen, hoe had ik hier dan ooit mijn mening kunnen verkondigen? We zijn dankbaar als meisjes en jonge vrouwen voor alles wat She Leads ons brengt.”

Over She Leads

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children – ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. She Leads wordt uitgevoerd in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en ook op regionaal en mondiaal niveau.

Bernice (25) is een van de deelnemers van het She Leads programma in Ghana. Dankzij She Leads heeft zij haar stem gevonden. Ze gebruikt deze nu om het leven van meisjes in Ghana en wereldwijd te verbeteren. Dat Bernice mocht spreken op de VN Mensenrechtenraad in Genève is een goed voorbeeld van hoe She Leads meisjes ondersteunt in hun leiderschapsontwikkeling en pleitbezorging op internationaal niveau.

Lees hier meer over She Leads.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Aline in New York voor CSW68

📸 Joel Sheakoski

De 21-jarige Aline (links op de foto) uit Libanon reisde in maart af naar New York voor de 68e sessie…


Lees meer

She Leads: jonge vrouwen aan tafel bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten

In Sierra Leone zijn meisjes en jonge vrouwen van het She Leads-programma in gesprek gegaan met parlementsleden uit 12 l…


Lees meer

In Memoriam: Nasser Antar, She Leads Project Coordinator bij Dar Al Amal, Libanon

Deze week ontvingen wij het verdrietige nieuws dat onze collega Nasser is overleden. Nasser was Project Coördinator bij …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee