Scroll down

Alternate Text
News banner

Kamerleden: kom in actie voor een veilige werkvloer voor meisjes en vrouwen

Vandaag hebben FNV, CNV Internationaal en Fair Wear Foundation een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin zij de Nederlandse overheid oproepen tot actie tegen geweld op de werkvloer. Nederland wordt gevraagd zich in juni tijdens de jaarlijkse vergadering van de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) uit te spreken tegen seksuele intimidatie en geweld op de werkvloer. De indieners van de petitie aan de Tweede Kamer, waaronder Defence for Children – ECPAT, vinden dat de Nederlandse overheid en werkgevers tijdens de ILO vergadering moeten aansturen op een internationaal bindend Verdrag dat geweld op de werkvloer wereldwijd moet tegengaan.

(Seksueel) geweld tegen meisjes en vrouwen op de werkvloer

Iedereen zou zich veilig moeten voelen op de werkvloer, ongeacht leeftijd, afkomst, gender of seksualiteit, en ongeacht waar ter wereld iemand werkt. De werkelijkheid is dat dit voor veel mensen, ook in Nederland, helaas nog niet vanzelfsprekend is. Wereldwijd hebben veel (voornamelijk vrouwelijke) werknemers te maken met verschillende vormen van geweld op de werkvloer. Seksueel geweld en seksuele intimidatie is daar één vorm van, waar vooral vrouwelijke werknemers mee te maken krijgen. Dit belemmert hun arbeidsdeelname en vaak durven vrouwelijke werknemers de misdaden niet aan te geven, uit angst voor stigma of baanverlies. Maar iedereen, overal ter wereld, heeft recht op een veilige werkplek. Dus ook meisjes en jonge vrouwen die werken.

Internationaal Verdrag nodig

Terwijl dit een groot probleem is, kent slechts een aantal landen effectief beleid tegen geweld en (seksuele) intimidatie op de werkvloer. Veel landen treffen wel maatregelen, maar vaak zijn die beperkt en zwak en laat de daadwerkelijke implementatie te wensen over. Dit jaar heeft Nederland de kans om seksuele intimidatie en geweld op de werkvloer op internationaal niveau aan te kaarten. Tijdens de jaarlijkse vergadering van de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) in juni bespreken landen, werkgevers en werknemers hoe geweld en intimidatie op de werkvloer uit te bannen. Werknemers willen graag een internationaal bindend verdrag om de positie van werknemers, vrouwen en meisjes in het bijzonder, wereldwijd te verbeteren. De Nederlandse overheid en wekgevers hebben nu de kans dit te steunen.

Girls Advocacy Alliance

Geweld tegen vrouwen en meisjes op de werkvloer is één van de thema’s waarvoor Defence for Children - ECPAT zich binnen de Girls Advocacy Alliance inzet. In programmalanden als Bangladesh, India, Nepal en de Filipijnen wordt het productieproces van de katoenvelden tot en met de naaimachine door relatief goedkope arbeidskrachten uitgevoerd voor de grote internationale kledingmerken. 85% Van deze goedkope arbeidskrachten in Azië is vrouw, en het grootste deel van hen zijn jonge vrouwen en meisjes. Vooral zij zijn onderhevig aan geweld en intimidatie op de werkvloer, en zijn vaak weinig tot niet in staat dit ergens aan te geven. Zowel in de programmalanden als met lobbywerk op het internationale vlak en in Nederland, zet Defence for Children - ECPAT zich actief in voor een veilige werkplek voor jonge meisjes en vrouwen. Het oproepen van de Nederlandse overheid om een ILO verdrag op dit thema aan te jagen, is hier een onderdeel van.

Meer informatie

Klik hier de volledige petitie zoals die op 4 juni 2019 is aangeboden aan de Tweede Kamer

Kijk hier voor meer informatie over het Girls Advocacy Alliance programma

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lidstaten VN spreken Liberia aan over naleving meisjesrechten

Iedere vijf jaar kan een land een Universal Periodic Review (UPR) indienen bij de Verenigde Naties om de mensenrechtensi…


Lees meer

Defence for Children Sierra Leone onderdeel Presidential Taskforce tegen seksueel geweld

In november is Abdul Manaff Kemokai, directeur van Defence for Children Sierra Leone, toegetreden als lid van de ‘Presid…


Lees meer

Wereldmeisjesdag 2020: 'Mijn stem, onze gelijke toekomst'

Ieder jaar op 11 oktober richt de wereld zich op de rechten van meisjes, om meisjes in staat te stellen hun stem verster…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee