Noodklok: Justitiële jeugdinrichtingen nemen onverantwoorde risico’s
Vier inspecties publiceerden op 10 november 2022 een kritisch rapport. Conclusie: de justitiële jeugdinrichtingen kunnen hun taak niet meer op een verantwoorde manier uitvoeren. Verder luidt een groot aantal wetenschappers, beleidsmakers en mensen uit de praktijk de noodklok. Zij roepen op meer én beter te investeren in de justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s).
Jeugdcriminaliteit neemt al jaren af, tegelijkertijd neemt zware criminaliteit onder jongeren toe. Net als de rest van Nederland, kampt de justitiële sector met personeelstekorten. Ook is het verloop van personeel groot en ziekteverzuimcijfers hoog. Dat betekent dat onvoldoende goed opgeleide medewerkers jongeren kunnen begeleiden, motiveren en voorbereiden op terugkeer naar de maatschappij. Dit brengt een groot risico met zich mee.
Mirjam Blaak, bestuurder van Defence for Children, tekent met vele andere professionals de noodoproep. Een oproep aan de minister om op de eerste plaats kinderrechten na te leven. Kinderen en jongeren, die in een justitiële jeugdinrichting verblijven, moeten een kwalitatief goede, menswaardige en leeftijdsgerichte behandeling krijgen. De ondertekenaars roepen minister Weerwind verder op te investeren in medewerkers, randvoorwaarden zoals goede ICT, innovatie en in samenwerking met andere sectoren zoals de wetenschap, te komen tot een integrale aanpak.
Het is hoog tijd passende zorg binnen de justitiële jeugdinrichtingen beschikbaar te stellen. Als we verzuimen jongeren de kans te bieden uit de criminaliteit te raken, zullen ze deze kans ook niet grijpen. Dit heeft desastreuze gevolgen, zowel voor de sector als voor de gehele samenleving.