Scroll down

Alternate Text
News banner

Vandaag in de Tweede Kamer: Petitie om jongeren blijvende jeugdhulp te bieden na hun achttiende verjaardag

Vandaag biedt een coalitie van jongerenorganisaties en Defence for Children Nederland een petitie aan de Tweede Kamer aan. Zij vragen de overheid om jongeren niet abrupt uit de jeugdhulp te laten vallen zodra zij achttien worden, maar pas wanneer ze hun ‘Big 5’ basisbehoeften op orde hebben: steunpunt, woonplek, school of werk, inkomen en welzijn. Dit is noodzakelijk voor duizenden kwetsbare jongeren die jaarlijks de jeugdzorg verlaten.

Hulp na achttien blijft noodzakelijk

Duizenden jongeren verlaten jaarlijks vanaf hun achttiende jaar een pleeggezin, jeugdzorginstelling of justitiële jeugdinstelling. Dit is vaak het moment dat de jeugdhulp stopt en jongeren op hun eigen benen moeten kunnen staan. Veel van deze jongeren lukt dat met wat hulp en praktische begeleiding. Wanneer deze begeleiding ontbreekt, lopen zij tegen allerlei problemen aan. Velen zijn namelijk nog niet in staat om zelf initiatieven te nemen, werk te regelen, hun financiën op orde te houden of voor bijvoorbeeld zelfstandige woonruimte te kunnen zorgen.

Petitie voor een stabiele basis: de ‘Big 5’

Vanuit Generation Youthcare startte een coalitie van jongerenorganisaties een petitie om ervoor te zorgen dat jongeren jeugdhulp niet pas verlaten als ze 18 zijn geworden, maar pas wanneer de vijf essentiële basisvoorwaarden, ofwel de Big 5, op orde is. De Big 5 houdt in: support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn. Dit zorgt ervoor dat zij beter voorbereid zijn op zelfstandigheid. Defence for Children Nederland is ook onderdeel van deze coalitie en vroeg in het verleden ook herhaaldelijk aandacht voor deze kwetsbare groep jongeren.

Advies VN-Kinderrechtencomité: stop abrupte jeugdhulpuitsluiting

Aangezien Nederland het Kinderrechtenverdrag heeft ondertekend, moet de Nederlandse regering elke vijf jaar verantwoording afleggen aan het VN-Kinderrechtencomité hoe het gesteld is met de kinderrechten in Nederland. In 2022 heeft het Comité geadviseerd de aanbevelingen van de evaluatie van de Jeugdwet van 2018 te implementeren.

In 2022 adviseerde het Comité de aanbevelingen van de evaluatie van de Jeugdwet van 2018 te implementeren. Dit rapport legt nadruk op het belang van een verbinding tussen jeugdhulp en begeleiding van schuldhulpverlening, onderwijs en huisvestiging. Daarnaast wordt ook het knelpunt benoemd van de overgang van 18- en 18+ en de cruciale verbinding met begeleiding in jeugdhulp, schuldhulpverlening, onderwijs en huisvesting.

Defence for Children Nederland adviseerde in 2018 Hugo de Jonge, toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Betrek tijdens de gesprekken met onder meer gemeenten, kinderen, jongeren en pleegouders ook kinderen en personeel in instellingen. De oplossing ligt niet alleen in het verlengen van de periode, maar vooral in tijdige voorbereiding op zelfstandigheid. Dat betekent dat gemeenten en iedereen die met jongeren werkt met hen ruim voor hun 18e verjaardag een toekomstplan opstellen en daarbij laagdrempelige ondersteuning regelen die aansluit bij de omstandigheden van de jongeren.

Schrap 18 als harde grens in de Jeugdwet

In de praktijk blijkt dat jongeren die jeugdhulp ontvangen nog niet goed worden voorbereid en begeleid op weg naar zelfstandigheid. Hierdoor lopen zij tegen allerlei problemen aan, zoals gebrek aan stabiele huisvesting. Ook de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children Nederland ontvangt signalen van personen waarvan op achttienjarige leeftijd de jeugdhulp is gestopt, niet voldoende begeleiding kregen en bijvoorbeeld dakloos zijn geraakt. Hierdoor krijgt een volgende generatie kinderen, soms bij de geboorte al, mogelijk ook weer te maken met jeugdhulpverlening en bijvoorbeeld dakloosheid. Daarom is het zo belangrijk dat jongeren op tijd de juiste begeleiding krijgen naar zelfstandigheid, dat de leeftijd van 18 jaar uit de jeugdwet wordt geschrapt en aan de hand van de Big 5 (support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn) beoordeeld wordt wanneer jeugdzorg voor een jongere mág stoppen.

De regering dient de aanbevelingen van het Comité op te volgen. Defence for Children Nederland pleit dat deze kwetsbare groep jongeren de juiste begeleiding krijgt op weg naar zelfstandigheid door de leeftijd van 18 jaar te schrappen uit de Jeugdwet en ziet een reactie van de regering op de vandaag ingediende Big 5 petitie met belangstelling tegemoet.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gemeenten aangespoord kinderrechten als basis te nemen voor lokaal beleid

Tijdens een bijeenkomst over kinderrechten in nationaal en lokaal beleid sprak Ayça Tokat-Ozdemir, juridisch adviseur bi…


Lees meer

Jeugdzorg onder druk 2024

De jeugdzorg in Nederland staat onder enorme druk. Een recente analyse door onderzoeksbureau A-Insights toont aan dat ve…


Lees meer

Pijnlijk en oncomfortabel: verhalen van jongeren schetsen verontrustend beeld ZIKOS-afdelingen

Dat vrijheidsbeperkende maatregelen van repressieve aard in de gesloten jeugdzorg schadelijk zijn voor kinderen is al ja…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee