Scroll down

Alternate Text

I'm Ready! Klaar voor 18 jaar

Regelmatig schrijven medewerkers van Defence for Children artikelen in vaktijdschriften. In juni 2016 verscheen het artikel 'Klaar voor 18 jaar' in het magazine De Pedagoog, geschreven door Pien Klieverik, projectmedewerker Jeugdrecht Defence for Children en Tim de Kroon, Public Affairs medewerker van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO).

Jaarlijks verlaten 6.000 jongeren een pleeggezin, jeugdzorginstelling of justitiële jeugdinrichting. Ze worden achttien jaar en ineens moeten ze zichzelf zien te redden. Dat lukt niet iedereen. Een aantal jongeren heeft zich als ervaringsdeskundigen verenigd in I'm Ready! een project van Defence for Children en Stichting Alexander. Waar lopen zij tegenaan wanneer zij achttien jaar worden en geen jeugdhulp meer krijgen? 

De meeste jongeren die een pleeggezin of instelling verlaten, zijn goed in staat om met wat hulp en praktische begeleiding een zelfstandig bestaan op te bouwen. Maar als deze begeleiding ontbreekt, wordt hun weg naar zelfstandigheid er een vol hobbels. Veel jongeren zijn bijvoorbeeld nog onvoldoende in staat om zelf initiatieven te nemen, zelfstandig gesprekken te voeren met instanties en werkgevers of hun financiën op te orde te houden.

Deze jongeren hebben vaak een complexe jeugd achter de rug en hebben meestal geen sociaal netwerk waar ze steun kunnen vragen. Als de overgang naar praktische zelfstandigheid na hun achttiende niet goed verloopt, stapelen de problemen zich snel op. Er is risico op uitval uit studie of werk, een gebrek aan inkomen, schulden, of nog erger: verslaving of dakloosheid.

 

Klik hier voor het artikel 'Klaar voor 18 jaar' uit De Pedagoog, editie juni 2016. 

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee