Scroll down

Alternate Text
News banner

Discussie over fertiliteitstoerisme

Hoe moeten we omgaan met burgers die de nationale wetgeving voor fertiliteitsbehandelingen omzeilen door naar het buitenland te gaan? Denk aan draagmoederschapstoerisme in Cambodja maar ook het gebruik van anonieme eicellen in Spanje. Praktijken die in Nederland niet mogelijk zijn, maar in het buitenland wel. 

Deze vraag was het onderwerp van een symposium van de UvA en VU op Vrijdag 17 maart in Amsterdam. Laura Bosch van Defence for Children was uitgenodigd als discussant voor de twee keynote speakers, Prof. Elisabeth Beck-Gernsheim (Universiteit Munchen) en Prof. Glenn Cohen (Harvard Law School). 

Defence for Children mengt zich in deze debatten om de positie en rechten van kinderen te beschermen die uit deze vorm van fertiliteitstoerisme geboren worden. Welke rechten hebben zij, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze niet geschonden worden? Dezelfde vragen stellen wij bij de nieuwe voorstellen van de staatcommissie herijking ouderschap zoals deze afgelopen december zijn gepresenteerd aan de Tweede Kamer. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie op wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt gewijzigd. Dit wetsvoorstel lag ter internetconsultatie voor. Defence…


Lees meer

Nederland stelt kinderkoop in het kader van draagmoederschap strafbaar

Kinderkoop wordt strafbaar gesteld in een nieuw artikel 151d van het Wetboek van Strafrecht. De strafbaarstelling betref…


Lees meer

Onvoldoende waarborgen kind in wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming

Het Wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming is onder andere bedoeld om de positie van het kind te beschermen e…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee