Armoede onder kinderen: nieuwe kabinet toont te weinig ambitie om probleem te verhelpen
In 2023 leefden ruim 200.000 kinderen in Nederland in armoede. Dit heeft grote gevolgen voor hun ontwikkeling en welzijn. Vorige kabinetten streefden naar een halvering van het aantal kinderen in armoede, maar het nieuwe kabinet, onder leiding van Dick Schoof, lijkt deze ambitie los te laten. De huidige beleidsplannen richten zich alleen op het voorkomen van een toename van armoede onder kinderen. Uit de cijfers van het CPB blijkt dit streven niet haalbaar. Sterker nog, de verwachting is dat het aantal kinderen dat leeft in armoede verder zal groeien. Defence for Children Nederland vindt dat de plannen van het kabinet juist een afname van armoede onder kinderen moeten nastreven.
De gevolgen van armoede
Armoede heeft een grote impact op kinderen, waarbij diverse kinderrechten onder druk komen te staan. Deze kinderen hebben vaak onvoldoende voedsel, kleding en toegang tot onderwijsbenodigdheden. Dit belemmert hun ontwikkeling en toekomstperspectieven. Ook lopen gezinnen met kinderen het risico dakloos te worden door financiƫle problemen.
Daarnaast zorgt armoede voor veel stress bij ouders. Zij nemen vaak meerdere banen aan en hebben daardoor minder tijd voor hun kinderen. De stress die ouders ervaren kan leiden tot psychische problemen. Niet alleen bij ouders, maar ook bij kinderen. Ook neemt de kans op kindermishandeling en verwaarlozing toe. Bovendien lopen jongeren meer risico om in de criminaliteit te belanden. Daarom roept Defence for Children Nederland de overheid op om effectieve maatregelen te nemen om armoede onder kinderen aan te pakken.
Gebrek aan ambitie van het kabinet
Premier Schoof benadrukte in het eerste debat dat zijn kabinet armoede wil bestrijden. Zonder hun ingrijpen zou de armoede significant zijn gestegen, aldus de premier. Maar er wordt geen antwoord gegeven op de structurele oorzaken van armoede.
Het Hoofdlijnenakkoord en de reacties in het debat tonen een gebrek aan ambitie om kinderen in armoede echt te helpen. Het kabinet wil enkel voorkomen dat de armoede toeneemt, in plaats van deze daadwerkelijk te verminderen.
Defence for Children Nederland roept het kabinet op om verder gaan dan het handhaven van de huidige situatie. Het kabinet moet concrete en ambitieuze maatregelen nemen om armoede onder kinderen uit te bannen. Zonder een gedurfde aanpak blijven duizenden kinderen in Nederland lijden onder de schadelijke effecten van armoede.
Oproep tot actie van de oppositie
SP-leider Jimmy Dijk uitte zijn zorgen over het gebrek aan ambitie van het nieuwe kabinet. Hij stelde het kabinet de vraag waarom er geen extra maatregelen worden genomen om armoede onder kinderen te verminderen. Zijn motie vroeg het kabinet om ervoor te zorgen dat armoede onder kinderen afneemt en dit in de begroting voor 2025 op te nemen. GroenLinks-PvdA, D66, CDA, SGP, ChristenUnie, DENK, Partij voor de Dieren, Volt en JA21 steunden de motie, die uiteindelijk werd verworpen.
Noodzaak van concrete maatregelen
Het nieuwe kabinet onder Dick Schoof moet armoede onder kinderen serieus nemen en aanpakken. Het kabinet moet niet alleen symbolische maatregelen nemen, maar ook concrete en structurele stappen ondernemen. Geen enkel kind in Nederland mag onder de armoedegrens leven. De beslissingen die nu worden genomen, bepalen de toekomst van duizenden kinderen. Dit kan het verschil maken tussen een leven vol kansen en een leven in armoede.
Het is noodzakelijk dat het kabinet krachtige en effectieve beleidsmaatregelen neemt. Dit betekent meer dan alleen voorkomen dat armoede toeneemt. Het vereist hervorming van het toeslagenstelsel, investeringen in onderwijs en welzijn, het voorkomen van dakloosheid en het bieden van adequate financiƫle ondersteuning aan kwetsbare gezinnen. Alleen door deze stappen te nemen, kan het kabinet zorgen voor een eerlijkere en welvarendere samenleving. Alle kinderen moeten dezelfde kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen en een betere toekomst tegemoet te gaan.