VN-Mensenrechtenraad erkent mensenrecht op een schoon leefmilieu
Defence for Children is verheugd over het feit dat de VN-Mensenrechtenraad op 8 oktober 2021 de resolutie 48/13 heeft aangenomen die stelt dat toegang en beschikbaarheid tot een schone en veilige leefomgeving een mensenrecht is. De resolutie is met grote meerderheid aangenomen, zelfs door Groot-Brittannië, die eerder sceptisch was ten aanzien van de resolutie. Volgens de VN-Speciaal Rapporteur Mensenrechten en de leefomgeving David R. Boyd kan de resolutie grote gevolgen hebben voor het verbeteren van wereldwijd klimaatbeleid. Hoewel de resolutie niet juridisch bindend is, kan het bijdragen aan internationale standaarden en helpen in de argumentatie in klimaatrechtszaken.
Eerder al in 2020 heeft de VN-mensenrechtenraad de resolutie “Rights of The Child” uitgebracht, waarin het belang van een gezond klimaat voor de rechten van het kind werd onderstreept. Ook heeft de VN-Mensenrechtenraad eerder onderstreept dat kinderen en jongeren moeten worden gesteund door staten in het opkomen voor hun rechten ten aanzien van het milieu en het klimaat.
Speciaal Rapporteur voor een gezonde leefomgeving
In navolging van het aannemen van de resolutie hebben de Bahamas, de Europese Unie, Fiji, Panama, Paraguay, Sudan en de Marshall Eilanden gezamenlijk een nieuw Speciaal-Rapporteur aangesteld, inzake Mensenrechten en Klimaatverandering. Deze Rapporteur zal onder andere de verantwoordelijkheid krijgen om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling op mensenrechten te rapporteren en om hierover te adviseren. Daarnaast zal de Speciaal-Rapporteur staten begeleiden in het effectief adopteren en implementeren van beleidsvoering om de resolutie na te leven. Het is nog onbekend wie de rol van Speciaal-Rapporteur zal vervullen.
Kinderrechten en klimaat
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat zo’n 13,7 miljoen doden per jaar, ongeveer een kwart van het totaal aantal doden per wereld per jaar, overlijdt aan milieurisico’s zoals vervuilde lucht en blootstelling aan chemische stoffen. Bijna elk kind op de wereld wordt nu al geraakt door de schadelijke gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering. Ook in Nederland is het welzijn van kinderen in gevaar door deze schadelijke gevolgen. Een op de vijf kinderen met astma in Nederland hebben deze klachten door de vervuilde lucht waarin ze wonen, bijvoorbeeld in de regio van Rotterdam. De aardebevingen in Groningen schaadt zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen in de regio. Wereldwijd leeft maar liefst de helft van de kinderen in de wereld onder extreem hoog risico, wat betekent dat zij meerdere risico’s tegelijk ervaren, zoals droogte, overstroming, luchtvervuiling of cyclonen. De resolutie is daarom van groot belang in het erkennen van de noodzaak iets te doen aan deze omstandigheden.