Scroll down

Alternate Text

Gidsen slaan handen ineen

Gidsen in India, slaan handen ineen voor een veilig toeristisch hoogseizoen voor kinderen

Het kleine Indiase Khajuraho (een plaats in het noorden van de deelstaat Madhya Pradesh) trekt jaarlijks vele bezoekers door haar wereldberoemde tempels met erotische afbeeldingen en afbeeldingen uit de Kamasutra (het belangrijkste Indiase leerboek over het uitvoeren van seksuele handelingen) die tot UNESCO Werelderfgoed behoren.

De Dharohar Guide Association Khajuraho wilde graag haar steentje bijdragen aan kinderbescherming in het toerisme, om er voor te zorgen dat lokale kinderen veilig zijn en om de naam van de bestemming hoog te houden. Zij hebben daarom de opdracht gegeven aan EQUATIONS, ECPAT-partner in India en ADHAR, kinderrechtenorganisatie in Khajuraho, om 100 toerismeprofessionals te trainen. Zowel medewerkers van geregistreerde hotels en officiële, geregistreerde gidsen, als taxichauffeurs en lokale reisagenten/touroperators behoorden tot de participanten. In de training is aandacht besteed aan hoe signalen van seksuele uitbuiting te herkennen, hoe professionals toeristen kunnen informeren tijdens hun tours dat het niet acceptabel is en wat professionals kunnen doen als zij iets hebben waargenomen. Eén van de gidsen zegt: “Khajuraho is een toeristische trekpleister, maar is anders dan andere toeristische bestemmingen, het heeft een andere naam en faam. Vanwege de afbeeldingen in de tempels, wordt Khajuraho geassocieerd met seks. Om die reden is het belangrijk dat we extra voorzichtig zijn.”

Joyatri Ray, programmacoördinator bij EQUATIONS: “Het was voor het eerst dat we dit konden doen, het is niet een makkelijk onderwerp om te bespreken in India. Het feit dat de Guide Association of Khajuraho officieel de opdracht gaf voor de trainingen en deze organiseert, geeft aan dat zij het belangrijk vinden en echt gaan voor een veilig Khajuraho, zonder seksuele uitbuiting van kinderen.”

Het blijft niet bij deze twee trainingen. Joyatri Ray: “we zijn altijd met elkaar in gesprek en bijvoorbeeld jaarlijks in februari vinden er culturele feesten plaats. Dat is een aanleiding om weer aandacht te vragen voor dit onderwerp. Maar we willen ook meer: we willen bijvoorbeeld straatverkopers trainen en gidsen buttons geven waarop staat dat seksuele uitbuiting hier niet wordt geaccepteerd.”

Lees ook: Het stellen van kinderbeschermingsstandaarden voor ondernemingen en gemeenten

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee