Scroll down
Auteur: Grieteke Meerman
Credits foto: Ilvy Njiokiktjien
In Sierra Leone zijn zoveel tienermoeders, dat niemand ervan opkijkt als een meisje van vijftien zwanger raakt. De ambitieuze Isatu (20) komt op voor hun rechten en probeert ze ervan te overtuigen om de hoop niet op te geven.
Als je journalistiekstudente Isatu vraagt wat ze vindt van de positie van meisjes en jonge vrouwen in haar land, reken dan op een vlammend betoog dat zelfs de grootste cynicus zal inspireren. “Ik heb een passie voor jonge vrouwen”, aldus de zelfbenoemde feministe uit Freetown. “Vooral de schoolverlaters, de zwangere meisjes, de tienermoeders, de prostituees. Ik wil hun leven een andere wending geven door hun mindset te veranderen.”
Haar plan is om een platform te creëren waar deze kwetsbare meiden samen kunnen komen om hun problemen thuis, op school of in hun gemeenschap te delen. “Op deze veilige plek kunnen ze vertellen wat hen dwarszit. En dan ga ik samen met ze bedenken hoe ze verder moeten met hun leven. Ik wil ze ervan overtuigen dat er nog hoop voor ze is. Dat je tienermoeder bent, betekent niet dat je leven opeens waardeloos is. Nee! Ze moeten in zichzelf geloven en moed houden. Want hoe erg je ook in de problemen zit, er breken altijd weer betere tijden aan.”
Isatu is een van de jonge vrouwen die meedoet aan de training van de Girls Advocacy Alliance, een samenwerking van Plan International Nederland, Defence for Children-ECPAT Nederland en Terre des Hommes die zich onder meer in Sierra Leone inzet tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en tienerzwangerschappen. Daar doet ze kennis op die haar lobby voor de verbetering van de positie van meisjes en jonge vrouwen versterkt.
Maar Isatu, afkomstig uit een eenvoudig gezin dat haar strijdvaardigheid aanmoedigt, is bepaald niet onervaren als lobbyist en activist. Ze is de voorzitter van een netwerkgroep van Mirror Africa, een organisatie die zich eveneens inzet voor meisjes en jonge vrouwen. Daarnaast heeft ze als verslaggever van een lokale radiozender voor jongeren invloed op het gesprek van de dag in haar eigen gemeenschap.
Haar belangrijkste doelen zijn het terugdringen van het hoge aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in Sierra Leone. Maar bovenal wil ze dat meisjes gelijke kansen en dezelfde behandeling krijgen als jongens. “Meisjes zouden zelf over hun leven moeten kunnen beslissen. Ze moeten gelijke rechten krijgen en niet langer gediscrimineerd worden.” Ze illustreert het met een gebeurtenis waar ze zich erg kwaad over maakt. “Twee vrienden van mij, een jongen en een meisje, studeerden af aan dezelfde universiteit. Ze solliciteerden op dezelfde baan. Maar de jongen werd aangenomen. Want ja, een meisje is zwak, vindt men.”
Met haar netwerkgroep gaat Isatu regelmatig langs de deuren om mensen bewust te maken van het belang van onderwijs voor meisjes en een eerlijke kans op deelname aan de arbeidsmarkt. Daar stuit ze weleens op weerstand. “Mensen snappen niet altijd dat ik, met mijn hidjab, een feminist kan zijn. Ze zeggen dan: de islam is voor het uithuwelijken van meisjes zodra ze menstrueren, hoe rijm je dat met het versterken van de rol van jonge vrouwen? Maar ik heb, behalve mijn geloof, ook een droom en een levensdoel. Ik hoop meisjes te kunnen laten inzien dat ook zij iets van hun leven kunnen maken.”