Scroll down
Auteur: Grieteke Meerman
Credits foto: Ilvy Njiokiktjien
Om meer meisjes in haar dorp de schoolbanken in te krijgen, leert Divya (23) de kleinsten lezen en schrijven. Zo zien de ouders hun potentie en krijgen hun dochters alsnog het onderwijs waar ze recht op hebben.
Divya (23) woont in een dorp waar weinig meisjes onderwijs krijgen, alleen al omdat de dichtstbijzijnde school twintig kilometer verderop is. Om daar verandering in te brengen, meldde ze zich als vrijwilliger bij een overheidsprogramma in de regio. Maar toen ze de schoolleiding voorstelde om bijles te geven, werd haar verteld dat een vrouw zoiets in haar eentje niet zou kunnen. “Toen realiseerde ik me voor het eerst dat je nooit echt voor vol aan wordt gezien als je een vrouw bent. Ik raakte extra gemotiveerd om, ondanks de weerstand, de scholing van kleine meisjes te verbeteren.”
Om ouders het belang van onderwijs voor hun dochters te doen inzien, heeft ze een slimme truc bedacht. “Ik kom bij de meisjes thuis en geef ze daar vrijwillig les. Ik leer ze een beetje lezen en schrijven, waarna ik zeg: ‘Dit meisje is zo slim, ze kan al lezen! Kun je nagaan wat er gebeurt als ze naar school zou gaan.’ Er zitten nu zeven meisjes op school die daar anders niet hadden gezeten.” Deze meisjes heeft ze allemaal uit hun schulp zien kruipen. “Toen ik ze voor het eerst zag, waren ze heel verlegen. En nu? Nu durven ze zich tegenover iedereen uit te spreken.”
Via het programma dat in haar dorp onderwijs voor meisjes toegankelijker maakt, kwam Divya in contact met de Girls Advocacy Alliance (GAA), een programma van Plan International Nederland, Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT en het Ministerie van Buitenlanse Zaken. Door middel van steun aan lokale partnerorganisaties en het versterken van netwerken willen de samenwerkende organisaties korte metten maken met kindhuwelijken, kinderhandel en geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. Het doel: economische uitsluiting tegengaan door de toegang tot onderwijs te verbeteren. Divya heeft zich als youth advocate aangesloten bij een jongerenlobbygroep. Ze zet zich in voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen en krijgt samen met andere meisjes trainingen in hoe ze de regels en diepgewortelde opvattingen kan beïnvloeden.
Divya is ook actief in de strijd tegen kindhuwelijken. Ze heeft er in haar eigen dorp al vijf kunnen stoppen. Dat doet ze met name door druk op de ouders uit te oefenen. “Ik probeer dan vooral de gezondheidsrisico’s van een kindhuwelijk uit te leggen. Wat veel voorkomt onder pasgeboren kinderen van jonge moeders, is ondervoeding en handicaps, omdat het lichaam van de moeder nog niet klaar was om een kind te baren. En ik vertel ze ook over de kans op mishandeling binnen het huwelijk.”
Divya, die twee zussen heeft, krijgt veel steun van haar ouders. “Mijn ouders zeggen: onderwijs brengt je verder. Zelf hebben ze dat nooit gehad, waardoor ze ongeletterd zijn. Ze zijn wel gelukkig, maar kunnen zich door hun gebrek aan onderwijs niet verder ontwikkelen in economisch of maatschappelijk opzicht.” Door langdurig ziekbed van haar vader is Divya al enige tijd aan het werk om haar familie te helpen rondkomen. Maar dat weerhoudt haar er niet van om, vanuit huis, haar opleiding af te ronden en haar droom te verwezenlijken: lerares worden.