Meer weten?
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:
Jonneke Reichert
Telefoon: 071 5160980
Scroll down
Het aanbod voor jongeren in armoede is afhankelijk van waar zij wonen en de onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn groot. Daarnaast worden jongeren lokaal nog te weinig (gevonden en) betrokken om over het aanbod mee te praten om zo het aanbod aan te sluiten op de behoefte van jongeren. Professionals werkzaam in het maatschappelijk middenveld van armoede en schulden merken op dat de verbinding van de uitvoerende partijen met jongeren ontbreekt. Ook uit gesprekken met gemeentelijke beleidsmakers blijkt de behoefte aan onderlinge lokale samenwerking en verbinding groot om gezamenlijk meer jongeren die opgroeien in armoede en/of met schulden effectief te bereiken. Het recht op participeren is tevens verankerd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Daarom brengt het instrument “ALL-IN” een dialoog op gang tussen professionals in het sociale domein en lokale financieel kwetsbare jongeren. Het project loopt van 1 augustus 2019 tot en met 1 februari 2021.
Bij ALL-IN worden lokale jongeren uitgenodigd en daarmee in staat gesteld te participeren. Het project ALL-IN komt uit de koker van Speaking Minds. De eerste stap is het ontwikkelen van het ALL-INstrument. Het instrument moet simpel, duidelijk en toegankelijk zijn. Jongeren, beleidsmakers en uitvoerende professionals zijn mede-ontwikkelaar. Jongeren kunnen als ALL-INstructeur het instrument begeleiden.
Door gebruik te maken van het ALL-INstrument ontdekken jongeren en professionals gezamenlijk in hoeverre het ondersteuningsaanbod voor financieel kwetsbare jongeren toegankelijk en passend is en wat mogelijk ontbreekt. Er wordt in kaart gebracht wat goed gaat, wat beter kan en het jongerenperspectief wordt hierin meegenomen. ALL-IN eindigt met een actielijst waarbij lokale professionals eigenaar worden gemaakt van de acties. De slotfase van het ALL-INstrument nodigt ertoe uit om in een volgende fase lokale jongeren (verder) te betrekken bij het uitvoeren van de actiepunten. ALL-IN is daarmee een eerste stap van jongerenparticipatie.
Wat is de rol van Defence for Children binnen het project?
ALL-IN wordt ingezet om de verbinding tussen uitvoeringsorganisaties in het sociale domein onderling en met financieel kwetsbare jongeren te versterken:
Het project draagt bij aan het bespreekbaar maken van armoede en schulden, zodat armoede en schulden in de perceptie van jongeren minder wordt gezien als taboe. Daarnaast is de gemeentelijke armoede- en schuldenaanpak afgestemd op de behoeften van financieel kwetsbare jongeren.
Defence for Children werkt tijdens dit project samen met de organisaties Save the Children en Stimulansz. Het project ALL-IN wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.