Scroll down

Alternate Text

Een onmisbare broer: het verhaal van Ayanle

Na bijna negen jaar van onzekerheid mag Ayanle (25) eindelijk opgelucht ademhalen: hij krijgt een verblijfsvergunning. Een vreugdevolle uitkomst die niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn familie drastisch verandert. Deze verblijfsvergunning betekent meer voor hem dan het recht om in Nederland te kunnen blijven: het is de sleutel tot zijn toekomst.

Een cruciale rol binnen zijn gezin

Ayanle kwam in 2015 naar Nederland waar zijn halfbroertjes en zusje al een verblijfsvergunning hadden. "Ik vond het ontzettend mooi dat ik weer bij mijn familie kon zijn", vertelt hij. Maar die blijdschap werd overschaduwd door de onzekerheid over zijn eigen verblijfsstatus en de angst om weer gescheiden te worden van zijn familie.

Als oudste broer neemt Ayanle de verantwoordelijkheid op zich om voor zijn familie te zorgen. Zijn moeder is ziek en kan niet alleen voor de kinderen zorgen. Hij brengt zijn halfbroertjes en zusje naar school, helpt in het huishouden en zorgt voor zijn zieke moeder. Hij is de steun en toeverlaat. "Een verblijfsvergunning is essentieel om deze rol te kunnen blijven vervullen", benadrukt hij.

Ondanks zijn inzet voor zijn familie voelt Ayanle zich beperkt door het ontbreken van een verblijfsstatus. "Ik heb een huishoud-leven. Na school blijf ik gewoon thuis. Ook in het weekend ben ik thuis. Het doet me echt pijn. Ik ben nu 25 jaar, toen ik hier kwam was ik minderjarig. Tot op heden is mijn leven niets veranderd."

Ayanle droomt ervan om automonteur te worden en zijn eigen toekomst op te bouwen, maar zonder een verblijfsvergunning is dat niet mogelijk. "Als je een legitimatie hebt, kun je gewoon iets goeds van je leven in Nederland maken."

Het kinderrechtenrapport als keerpunt

De weg naar een verblijfsvergunning was voor Ayanle verre van eenvoudig. De procedure werd ingewikkelder toen hij meerderjarig werd, omdat de eisen strenger zijn voor volwassenen. Hij zocht hulp en klopte aan bij de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children Nederland. Hier kreeg hij de juridische ondersteuning die hij nodig had.

Onze juristen stelden een kinderrechtenrapportage op waarin de bijzondere rol van Ayanle binnen zijn gezin werd benadrukt. Toen zijn advocaat begin dit jaar de rapportage indiende, voelden Ayanle en zijn familie een sprankje hoop. De positieve beslissing die volgde na negen jaar van onzekerheid, betekende niet alleen een verblijfsvergunning, maar ook de mogelijkheid om samen met zijn familie naar de toekomst te kijken. Geen angst meer voor scheiding, maar een kans om samen aan een toekomst te bouwen.

Ieder kind heeft recht om gezien en gehoord te worden

Het verhaal van Ayanle is één van de vele waarin de juridische expertise van Defence for Children Nederland het verschil maakte. De Kinderrechtenhelpdesk is gratis toegankelijk voor kinderen en jongeren zoals Ayanle, hun familie, hulpverlener of andere professionals. We ondersteunen hen juridisch in procedures die soms jaren kunnen duren. Want ieder kind heeft recht op een veilige jeugd.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee