Scroll down

Alternate Text

Weeshuistoerisme

De achtergrond

Jaarlijks reizen duizenden vrijwilligers naar het buitenland. Zij willen iets bijdragen aan de wereld. Dat is natuurlijk heel goed, maar vrijwilligerswerk in weeshuizen raadt Defence for Children – ECPAT af. Veruit de meeste kinderen die in weeshuizen verblijven hebben nog één of beide ouders. Meestal is armoede de belangrijkste reden dat kinderen in weeshuizen wonen. Armoede mag nooit een reden zijn voor kinderen om op te groeien in een weeshuis. Kinderen zijn het beste af bij hun familie. Vrijwilligers zouden hun goede intenties beter kunnen inzetten door kwetsbare gezinnen en gemeenschappen te ondersteunen, zodat de kinderen gewoon thuis kunnen opgroeien.

Een wereld zonder weeshuizen zou niet kunnen bestaan. Daarom zijn wij niet tegen weeshuizen. Kinderen moeten immers opgevangen worden als zij thuis niet veilig zijn, wanneer zij op straat leven of niemand voor hun zorgt. Ook na een ramp moeten kinderen worden opgevangen. Belangrijk is dat kinderen voor de kortst mogelijke duur in een kleinschalig kinderhuis verblijven en dat er altijd wordt gezocht naar mogelijkheden voor kinderen om bij hun familie op te groeien of in een andere gezinssituatie, zoals pleegouders of gezinshuizen. Ook dienen ervaren, lokale, goed geschoolde medewerkers te werken in kinderhuizen en geen wisselende vrijwilligers die de taal en cultuur niet kennen en die steeds weer vertrekken. Kinderen die gescheiden zijn van hun ouders, hebben al te maken met hechtingsproblemen. Dit verergert wanneer zij steeds afscheid moeten nemen van de vrijwilligers.

Defence for Children - ECPAT Nederland werkt samen met andere kinderorganisaties binnen het Better Care Network Netherlands om weeshuistoerisme te stoppen.

Celine Verheijen

“Vrijwilligerswerk in weeshuizen werkt misstanden in de hand. Dat komt omdat vrijwilligers geld meebrengen. Dan ontstaat er een verdienmodel. Er zijn tal van voorbeelden van malafide praktijken in weeshuizen waar kinderen voor geronseld worden bij arme gezinnen. De omstandigheden in deze weeshuizen worden bewust slecht gehouden zodat toeristen blijven betalen. Hierdoor groeien kinderen onnodig op in weeshuizen. Met enorme schadelijke gevolgen.”

Bekijk de video!

Bekijk de documentaire 'The Love You Give' met Nederlandse ondertiteling. Weeshuizen halen kinderen weg bij hun familie om vervolgens via hen geld te verdienen aan goedbedoelende buitenlandse vrijwilligers en stagiaires.

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee