Scroll down

Alternate Text

Dossier: Voorarrest

De achtergrond

In Nederland werden in 2020 ruim 14.000 minderjarige verdachten gehoord door de politie. De politie kan hen ophouden voor onderzoek. Als de politie meer tijd nodig heeft voor het onderzoek, kan de politie het kind drie dagen in verzekering stellen. In 2020 werden 3.800 kinderen in verzekering gesteld op het politiebureau en 3 kinderen werden thuis in verzekering gesteld. Het gaat hierbij om unieke personen, sommigen kinderen werden meer dan een keer verhoord of in verzekering gesteld.

68% procent van de jongeren in een justitiële jeugdinrichting, zat in 2020 nog in voorarrest en wacht op uitspraak in hun zaak. Defence for Children is kritisch over het hoge aantal minderjarige verdachten dat in Nederland in een politiecel of een justitiële jeugdinrichting verblijft. Daar komt bij dat voor minderjarigen die een of meer nachten in een politiecel verblijven, geldt dat zij nagenoeg hetzelfde worden behandeld als volwassenen.

Defence for Children vindt dat er meer aandacht moet komen voor de rechten van minderjarige verdachten en veroordeelden en pleit voor de verhoging van de leeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid van 12 naar 14 jaar. Verder is het belangrijk dat minderjarige verdachten goed geïnformeerd worden, dat strafzaken zonder vertraging worden afgedaan en dat de omstandigheden op politiebureaus en cellencomplexen meer kindgericht worden. Daarvoor zijn extra bepalingen nodig in het Wetboek van Strafvordering en in de werkinstructies van de politie en het Openbaar Ministerie. Tot slot bevelen wij politie en justitie aan om meer rekening te houden met de impact van een strafzaak op heel jonge verdachten of minderjarigen met een diagnose zoals bijvoorbeeld autisme, ADHD of een licht verstandelijke beperking.

Maartje Berger

"Kinderen die verdacht worden van een strafbaar feit hebben recht op een leeftijdsgerichte respectvolle behandeling. Hun voorarrest moet zo kort mogelijk zijn en waar mogelijk worden alternatieven ingezet. Wij roepen minderjarigen, ouders en professionals op om klachten over kinderen in de politiecel of in voorarrest te melden bij de Kinderrechtenhelpdesk."

Kindgericht beleid politie ontbreekt 

De politie behandelt kinderen vaak niet als kinderen als ze verdacht worden van een strafbaar feit. Agenten moeten rekening houden met de leeftijd van kinderen en extra uitleg geven als dat nodig is.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee